PERSBERICHT
Nieuwe gids biedt mogelijkheid voor meer steun in laatste levensfase
Mensen in de laatste fase van hun leven komen niet altijd in contact met iemand die hen kan steunen en begeleiden bij spirituele en levensvragen. Dit was voor de werkgroep ‘Spirituele en geestelijke zorg – palliatieve fase’ uit de regio Twente en Oost-Achterhoek de aanleiding om de gids ’Levensbeschouwelijke en spirituele zorg’ te ontwikkelen (http://ikno.gidsspirituelezorg.ikcnet.nl). De gids is onlangs online gegaan en is ontwikkeld in samenwerking het Integraal Kankercentrum Noord Oost (IKNO).
Steun ongeacht achtergrond of religie
Als je weet dat je niet lang meer te leven hebt, kun je met allerlei vragen zitten over leven en dood, loslaten en afscheid nemen. Het is dan prettig dat je daarover kan praten met iemand die je daarin kunt steunen en begeleiden. In de gids zijn pastores, predikanten en geestelijk verzorgers uit de regio Twente en Oost-Achterhoek opgenomen die mensen in de laatste levensfase willen steunen ongeacht hun levensbeschouwing of religie. Op dit moment zijn er meer dan 40 personen opgenomen in de gids en dat aantal gaat waarschijnlijk nog toenemen.
Kwaliteit belangrijk
De werkgroep vindt het belangrijk dat de personen in de gids voldoen aan een aantal kwaliteitscriteria. Zo moeten de participanten bijvoorbeeld een specifieke opleiding hebben en ervaring hebben met palliatieve zorg, verlies- en rouwbegeleiding. Verder denkt de werkgroep na hoe ze de participanten in de gids voor de toekomst kan ondersteunen bij het behouden c.q. verbeteren van hun deskundigheid.
Ook voor zorgverleners
De gids ‘Levensbeschouwelijk en spirituele zorg’ is niet alleen voor mensen in de laatste levensfase en hun naasten. Ook zorgverleners kunnen de gids gebruiken om mensen te verwijzen naar de juiste persoon.
Met deze gids hoopt de werkgroep ‘Spirituele en geestelijke zorg – palliatieve fase’ de steun op levensbeschouwelijk en spiritueel gebied toegankelijker te maken voor hen die hieraan behoefte hebben.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Saskia Lunter, adviseur communicatie en pr IKNO, tel. 053-430 50 10, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.