Space for GraceHet zoemt al een tijdje rond…. Space for Grace. Dat we als parochies Zuidoost Twente deelnemer zijn. En daardoor professionele begeleiding en extra budget hebben voor verbindende activiteiten. En hoe mooi dat samenvalt met de Missionaire Parochie…. Hoogste tijd om te vertellen wat het precies inhoudt en vooral ook hoe we hier deelnemer in geworden zijn.

Het begint met een telefoontje….

Medio juni ‘23. Er is een project, waar je je voor in kan schrijven. Het heet Space for Grace. Initiatief van Porticus, Kaski, Zalige Zalm, Huis van Dominicus en Hoe dan Wel. Wat het precies is? Kijk op Space for Grace.nl, daar vind je alle info. We kunnen een aanvraag indienen. Dus werk aan de winkel!

Voorlopige aanvraag ingediend

Dat moet uiterlijk begin juli. Paul Daggenvoorde en Frank de Heus formuleren de eerste opzet:

Professionele expertise nodig om (ook via de digitale weg) missionair te kunnen zijn. Mensen bereiken en bereikbaar maken voor elkaar. Verbinden. Expertise die wij daardoor opdoen beschikbaar maken voor andere parochies in bisdom. Nieuwe doelgroepen bereiken en aanspreken en voeden met de inhoud van ons geloof.”

Aan de hand daarvan volgt een intake gesprek. Gesprek via Zoom op 3 juli. Frank de Heus, Hetty Mulder en Monique Lubbers spreken via Teams met Suzan Doodeman en Johannes van den Akker van Hoe dan Wel. Zij doen de voorselectie voor Space for Grace.

Van voorlopige aanvraag naar complete projectaanvraag

Na het intake gesprek wordt duidelijk, dat de aanvraag gericht moet zijn op drie kernpunten:

  • Gemeenschap bouwen
  • Vitaliteit
  • Innovatie

Coaching leert ons de project aanvraag te versmallen. Schrijven en bijschaven. Maak het concreter, maak het beter meetbaar, wat wil je bereiken, wat is je experiment.

In goede samenspraak en overleg met de ZOT brede werkgroep PR en Communicatie hebben Frank en Hetty namens parochies ZOT op 31 oktober het projectplan “Naar buiten keren” ingestuurd. Wetend dat er budget is voor maximaal 10 projecten. En er 17 worden ingediend. Kort voor kerst zal de jury haar besluit kenbaar maken.

21 december ’s avonds 22.15: we  zijn geselecteerd!!!!!!

Uiteindelijk zijn zes ingediende projecten geselecteerd, waaronder ons project. Wat een opsteker! Maar ook: handen aan de ploeg! Want het schept uiteraard verplichtingen. We ontvangen budget om de gewenste doelen te bereiken in 2024, dat moeten we ook verantwoorden.

Wat houdt het project “Naar buiten keren” in?

Doel is om meer mensen bij de kerk te betrekken. Kerk als centrum van geloof, gemeenschapsopbouw en verbinding. Over locaties heen, dus missionair.  Binnen Zuidoost Twente, maar van harte bereid om expertise en ervaring breder te delen. We focussen op de groep 30 – 50 jarigen, omdat deze groep een sandwichfunctie heeft. Zowel naar kinderen en tieners als ook naar ouderen. Hoe bereiken we deze groep het best? Wat is de ideale media-mix? Hoe willen we ons presenteren?

Wat is je experiment?

Dat is een van de vragen uit het Space for Grace werkplan. Ons experiment bestaat uit het organiseren en uitvoeren van

  • Kleuterkerk in Enschede, Losser en Haaksbergen (doelgroep kleuters en ouders)
  • Theatergroep ’S Tof in Losser: Bijbelse verhalen in toneelvorm (doelgroep tieners en ouders)
  • Stille aanbidding: georganiseerd door en voor doelgroep jonge katholieken in Jacobuskerk Enschede
  • Gospelconcert: georganiseerd door en voor (jongeren)koren Zuidoost Twente.

Zuidoost Twente: hoe bereiken we de mensen en hoe vinden ze ons?

De drie samenwerkende parochies Zuidoost Twente presenteren zich in de loop van dit voorjaar via een gezamenlijke website. Daar is een huisstijl en logo voor ontworpen.

De facebook en instagram accounts heten sinds kort “Zuidoost Twente”.

Daarnaast worden panelbijeenkomsten opgestart om vooral te luisteren en te inventariseren welke vragen en behoeften er zijn onder katholieken (al dan niet parochiaan) in de genoemde leeftijdscategorie in Zuidoost Twente

Kortom: Space for Grace in een missionaire parochie!

Wij nemen je de komende maanden graag mee in de vorderingen van de verschillende projecten. En wie denkt: daar wil ik best mijn steentje aan bijdragen: meld je graag bij

Frank de Heus: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Hetty Mulder: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.