Bisschop De Korte: ’Overheid moet zwakken beschermen’ (uit katholiek nieuwsblad)

 

"De overheid behoort een schild voor de zwakken te zijn en te blijven."
Dat schrijft bisschop Gerard de Korte in een brief "aan allen die de samenleving te harte gaat". De Korte behartigt namens de Nederlandse bisschoppen de relatie tussen Kerk en samenleving.

De bisschop van Groningen-Leeuwarden signaleert dat de vrijheid van de individuele mens en marktwerking in onze cultuur de laatste decennia een sterke rol zijn gaan spelen.

Sterken en zwakken
De verzorgingsstaat krimpt en er wordt steeds meer nadruk gelegd op het belang van participatie, aldus de bisschop. Tegelijkertijd is het volgens hem goed te blijven beseffen dat er sterke en zwakke mensen zijn, winnaars en verliezers. Nadruk op participatie mag volgens de bisschop daarom geen motief zijn om kwetsbare mensen in de kou te laten staan.

Gemeenschap
Het proces van individualisering dat de maatschappij kenmerkt, biedt volgens de bisschop veel kansen op een persoonlijke invulling van het leven. Tegelijkertijd komt een mens alleen tot bloei in relatie met anderen. Daarom onderstreept De Korte het blijvende belang van gezin, familie, buurtbewoners, verenigingen en kerken: "Juist de meer geïndividualiseerde mens heeft nood aan gemeenschappen, waarbinnen hij of zij gesprekspartners, lotgenoten en bondgenoten vindt, om zich te oriënteren, om dingen aan te kunnen pakken en zich zo deel te voelen van een zinvol groter geheel."

Maatschappelijk verantwoord
De bisschop meent ook dat ons economisch systeem de mens moet dienen en niet andersom. Noodzakelijke aanpassing van de verzorgingssamenleving moet dan ook maatschappelijk verantwoord geschieden.