De toeslagenaffaire laat zien dat het bij de belastingdienst en bij uitvoeringsorganisaties aan menselijke maat ontbrak. Ook in Enschede lopen burgers tegen vergelijkbare problemen aan. Deze signalen werden door het DPE veelvuldig aan de gemeente doorgegeven. De gemeenteraad besloot in maart 2021 een externe 'commissie menselijke maat' onderzoek te laten doen naar de menselijke maatvoering in het sociaal domein. De resultaten werden in oktober 2021 gepresenteerd aan de gemeenteraad.

Bestuurslid Honoré de Beer van de PCI van Enschede is blij met het rapport van de 'commissie menselijke maat'. Het rapport bevestigt de signalering door het DPE, dat het beleid in sommige gevallen te streng was, waardoor burgers onnodig verder in de problemen kwamen. Zo signaleert de commissie: “De notie van de menselijke maat vormt tegen de achtergrond van het huidige debat over de verhouding tussen overheid en burger een gevoelige toetssteen voor het functioneren van de verzorgingsstaat. Met name door de toeslagenaffaire is zichtbaar geworden hoezeer de bureaucratie van de verzorgingsstaat mensen kan vermorzelen en individuele levens kan verpesten. De ontdekking van de menselijke maat als normatieve standaard voor de omgangsvormen tussen overheid en burger kan worden beschouwd als een reactie op het verschijnsel van de machtsconcentratie bij overheidsinstellingen, als een antistof die kan worden toegediend om de scheefgegroeide verhoudingen te normaliseren”.

De commissie benoemt in het rapport expliciet het huidige mensbeeld. Hierbij is de nadruk de afgelopen jaren komen te liggen op eigen verantwoordelijkheid en zelfoplossend vermogen van de burger. Maar dit idee kan problematisch zijn voor regelingen zoals de Wmo 2015 en de Participatiewet, omdat daarop juist een beroep wordt gedaan door burgers voor wie deze eigenschappen niet onmiddellijk voor de hand liggen.

De conclusies van het rapport zijn duidelijk: “de commissie constateert dat de gemeente in de eerste helft van het laatste decennium een streng beleid heeft gevoerd op het terrein van de Participatiewet en de Wmo 2015, met nadelige gevolgen voor kwetsbare inwoners die een beroep moeten doen op de gemeenschap.” Maar de commissie constateert ook dat de gemeente de laatste jaren steeds meer afstand neemt van dit strenge beleid. Volgens de commissie kan de gemeente veranderingen in beleid en uitvoering zelf ter hand nemen. “De commissie heeft het vertrouwen dat de gemeente de weg naar een burgervriendelijker beleid goed zal weten te vinden.”

Het volledige artikel leest u hier.