NieuwsbriefZuidoosttwente parochies
Pastoraal team Zuidoost Twente
Woensdag 3 november 2021

 

 

Aankomende activiteiten …
Losser: Delen smaakt naar meer….
Losser St. Maarten
11 November is de dag dat Losser St. Maarten herdenkt. Want er is veel wat aan St. Maarten doet denken. De Martinusschool heeft haar school-naamdag. We hebben een St. Maartenstraat. We vieren carnaval met de Martinikerlkes en wichter. Er staat een Martinustoren in het dorp. De schuttersvereniging heet Sinte Marten. In de kath. Kerk zijn twee glas-in-lood ramen met een afbeelding uit het leven van St. Maarten. En iedereen die Martin, Martijn, Martine, Mart, Maarten, Tine, Tineke, Tijn, Tinus, of Maartje heet, heeft ook een beetje feest. St. Maarten moet dus wel heel bijzonder zijn geweest.

Met de directie van alle scholen in Losser is overeengekomen dat Sint Maarten op bezoek komt. Het verhaal wordt verteld en natuurlijk is er snoep voor elk kind. Bijzonder is dat hiermee de traditie van de rondgang door het dorp vervalt, die meer dan 60 jaar geleden is ingesteld. Voordeel is dat St. Maarten nu alle schoolkinderen bereikt. Organisatorisch is gekozen om de groepen vier te bezoeken. Maar voor de andere groepen wordt een lesbrief aangeboden met een filmpje en verwerkingsopdrachten. Er is een thema gekoppeld aan deze feestelijke dag: Delen smaakt naar meer..!’ Met dit thema zouden bv. de hogere groepen een kaart kunnen inkleuren en versturen naar iemand die wel wat aandacht kan gebruiken. Je kunt je snoepjes delen, maar ook je aandacht verdelen.

In ‘De week van Losser’ staat een kleurplaat, getekend door Annette Theussing. Als deze klaar is, kan hij worden ingeleverd in de brievenbus bij de H.M. Geboortekerk, Gronausestraat 4, in Losser. Er is een leuke prijs te winnen.

En dan is er ook nog een gezinsviering in de H.M. Geboortekerk kerk op zaterdag 13 november. De exacte tijd wordt vermeld op de website www.mariavlucht.nl  Daar gaat het ook over St. Maarten. Lampionnen zullen een rol spelen in deze viering. Het feest van St. Maarten is het begin van verschillende lichtfeesten in de winterperiode. U, jij, bent van harte uitgenodigd. 

Een en ander is mogelijk gemaakt door giften, kortingen en inzet van velen. Laten we hopen dat hiermee een nieuwe traditie is geboren.

De Martinikerlkes, Het Oranje Comité, Ondernemers Losser, Jumbo Andre de Jong, Basisscholen in Losser, PKN Losser, Katholiek Losser.


Sint MaartensvieringEnschede: Sint Maartensviering in de Sint Janskerk
Zondag 7 november vieren we om 10.00 uur in de Sint Janskerk aan de Haaksbergerstraat 253 het feest van Sint Maarten. Sint Maarten is een lichtfeest. We vragen daarom alle kinderen een lampion mee te nemen. Volwassenen mogen dat natuurlijk ook! Het kinderkoor ‘J.M.’ o.l.v. Valery Maduro zingt. Pastor Frank de Heus gaat voor.

 

FranciscusbendeFranciscusparochie: zondag 14 november, 9.00 tot 10.30 uur: Ontbijt en toren beklimmen in de Bonifatiuskerk (voor kinderen en ouders)
Om 9.00 uur ontbijten we gezamenlijk in de parochiezaal van de pastorie. Daarna beklimmen we in ieder geval de toren samen met Jos Westendorp. Afhankelijk van de grootte van de groep zullen we ook het orgel goed bekijken en de ‘schatten’ in de sacristie en de kerk. Om 10.30 uur gaan we weer uit elkaar. Kosten: € 3,-- ter plekke te voldoen. Opgave graag vóór 11 november via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Voor info: pastoraal werker Frank de Heus, 06 300 988 33


Enschede: NIEUW! – Klokjesviering voor kleuters en iedereen, die erbij wil zijn …
KlokjesvieringOnder de bezielende leiding van Andrea Smits (vanuit de tijdelijke groep ‘vernieuwend pastoraat’) starten zondag 28 november om 9.30 vieringen voor kleuters, kinderen tussen de 3 en 7 jaar in de Sint Janskerk. Ouders, grootouders, vrienden en vriendinnetjes, broers en zussen van harte welkom! We vieren een half uurtje. Daarna is er nog gelegenheid tot ontmoeting. Dit initiatief is een mooie aanvulling op de kindernevendiensten die al lopen voor midden- en bovenbouw van de lagere school in de Jozefkerk en Sint Jan, Kids Time voor kinderen van groep 5 tot en met 7, en onze projecten rond Eerste Communie en Vormsel. Kom het meemaken én als je tijd en zin hebt, kom meehelpen! Ons mailadres wordt: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 Lucas evangelieEnschede Jacobuskerk: Inleiding op het Lucas-evangelie
Op 28 november start het jaar C: het evangelie volgens Lucas. Wie was deze schrijver van het Lucas-evangelie en de Handelingen der Apostelen? Op woensdag 17 november a.s. zal pastor Frank de Heus in het Parochiehuis van de Jacobuskerk aan de Walstraat een lezing over dit thema verzorgen, ter gelegenheid van de start van het liturgische C jaar op de 1e zondag van de Advent. Aanvang 19.30 uur, voor koffie en thee wordt gezorgd. Aanmelden graag vooraf via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U bent van harte welkom

 

Synode

Voorbereiding op de bisschoppensynode over de kerk.
Misschien wel de grootste hearing in de geschiedenis
Volgend jaar wordt er een bisschoppensynode gehouden over het samen verantwoordelijk zijn voor de missie van heel de kerk; de verkondiging van het evangelie. Een zaak van ons allemaal. Want Kerk-zijn is principieel dat we samen optrekken. Ieder met eigen taak en verantwoordelijkheid, allemaal met eigen talent en levenservaring als gelovige. Voor een synodale Kerk. Zo heet de bijeenkomst van de bisschoppen die gehouden wordt. Synodaal betekent samen in overleg. Alle gelovigen zijn geroepen, en worden dus opgeroepen om aan de voorbereidingen van de synode mee te doen. Niet alleen de leiding van de kerk. Door ons Doopsel en Vormsel kunnen we dat ook. De Geest beweegt ons allemaal. De paus wil daarom dat alle parochies gesprekken houden over de gemeenschap die onze wereldkerk is, over hoe we er allemaal onderdeel van zijn, en over de missie van de kerk, dat we ook daaraan allemaal meedoen. De bisdommen in Nederland hebben drie gespreksthema’s vastgesteld: 1. Vieren 2. Medeverantwoordelijkheid voor de missie 3. Dialoog in Kerk en Samenleving.  En er zijn vertalingen gemaakt van de documenten van de Paus. Over hoe de besprekingen bedoeld zijn. Paus Franciscus wil vooral dat het geloofsgesprekken zijn. Geen discussiebijeenkomsten. Hij spreekt van een wereldwijde ‘luisterfase’.  Om te horen wat de Geest in heel de kerk te zeggen heeft. Van die gesprekken worden aantekeningen gemaakt. We kunnen twee a4’tjes insturen. Stel je dat voor; vanuit de hele wereld vanuit elke parochie input voor de bisschoppensynode.  We zullen binnenkort uitnodigingen voor die gesprekken sturen, posten en plaatsen. Graag tot horens, bij wat onderdeel is van misschien wel de grootste wereldwijde hearing (een horen) ooit.
Pastoor Daggenvoorde

Wat is geweest …

Kids Time 30 aprilEnschede Zuid: Allerzielen bij Kids Time
Op Vrijdag 29 oktober 2021 was weer het zover, na een geweldige welkom bijeenkomst op 10 september, was het de 1e Kids Time bijeenkomst in de parochiezaal van de Sint Janskerk. We hebben het gehad over Allerzielen. Een dag om te denken aan overleden dierbaren. Begin November staan op veel katholieken begraafplaatsen kaarsen en lantaarns. Allerzielen is de dag om te bidden voor de zielen van de overledenen, het deel van de mens dat na de dood bij God kan doorleven. Veel katholieken bezoeken het graf van een geliefde en zetten er bloemen neer.

Wij hebben het verhaal verteld van Papillia. Een rups die een mooie vlinder werd door de warmte van het licht. De kinderen vonden het een bijzonder verhaal. We hebben ervaringen en ideeën uitgewisseld rond de dood. Ook hebben we uitgelegd wat Allerzielen inhoudt, als feest van herdenking van onze overledenen en hoop op een leven na de dood. De kinderen vonden het heel interessant en waren erg betrokken bij het verhaal en de nabespreking. Het was mooi om te zien en te horen wat de kinderen te vertellen hadden in hun eigen woorden en ervaringen.  Na een korte drink en snack pauze zijn de kinderen aan de slag gegaan met knutselen. De kinderen hebben een mooie vlinder gemaakt. Zij hebben hier veel plezier aan beleefd en kwamen na afloop heel trots hun zelf gemaakte vlinder aan ons laten zien. Zoals wij begonnen met een kort gebed zo zijn wij ook geëindigd met een kort gebed. Het was een leuke, gezellige en leerzame Kids Time.

Vind je het ook leuk om een keer mee te doen met de Kids Time, dan kan dat zeker! 

Volgende data: 10 december, 4 februari, 8 april en 3 juni.
Thema: Oud & Nieuw, Maria Lichtmis, Goede vrijdag, Pinksteren, Slotbijeenkomst
Tijd: 15:30 uur tot 17:00 uur
Locatie: Parochiezaal Sint Jan-Kerk, Haaksbergenstraat 253, Enschede
Kosten: € 2,00 per keer (t.b.v. materiaal)
Opgave: 06 223 79 624 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Begeleiders: Saskia, Laura, Engelien en Rim 

Kids time

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Franciscusparochie en Maria Vlucht: JP - Bram was JUDAS, Lieke (M25) was JUDAS
Franciscusparochie en Maria Vlucht

 

 

 

 

 


Op twee plekken, in de Franciscusparochie en in parochie Maria Vlucht, zijn jongeren op zoek gegaan naar de verrader, de treiteraar, de stiekeme verstoorder binnen het spel ‘Op zoek naar Judas’.Het is een vertaalde versie van het spel ‘Wie is de Mol’. Nadat het verhaal van Judas is verteld, spelen de jongeren drie keer over twee spellen. Per spel probeert de Judas in plaats van zoveel mogelijk penningen voor de pot te verdienen, zo WEINIG mogelijk te verdienen. Met kleine aanwijzingen geeft hij/ zij aan dat hij Judas is. Iedere speler let daarom heel goed op wat er in het spel gebeurt. Na twee spellen is er een tussentest. De uitslag laat zien of je op de goede persoon hebt gelet. Na zes spelletjes moet je het kunnen weten. Iedere speler heeft ook voor zichzelf judaspenningen verdiend.

Beide groepen, zowel in Haaksbergen als in Losser waren heel enthousiast bezig. M25 gaat verder met het organiseren van iets goeds voor ouderen. En het jongerenpastoraat van Maria Vlucht bereidt ‘Pieten’ in Sint Maartenstede voor.

Ans te Lintelo, jongerenwerker

Losser: Win-Win
Losser win win

Zaterdagmiddag 30 oktober kwamen bewoners van ’t Winlo in Losser naar de H. M. Geboortekerk voor een rondleiding en een kop koffie/thee met gebak. Wouter had erom gevraagd. Helaas kon hij er zelf niet bij zijn. Maar Marvin, Eline en Laurien met hun ouders gaven aan de uitnodiging gehoor. Sanne en haar moeder José waren namens het JP ook van de partij. Zij kennen de groep al van zeven en een half jaar geleden. Jongerenpastoraat heeft toen nl. samen met de bewoners van ‘t Winlo, het geld voor een televisie in de gemeenschapsruimte bij elkaar verdiend met de verkoop van eieren.

Na een ontvangst in de koffiekamer, waarin nog eens onze oudste contacten met elkaar werden aangehaald, begonnen we aan de rondleiding. Koster Hazekamp, liet het GROTE GEHEIM van deze kerk zien. Achter het hoofdaltaar is een kistje (zie foto) ingemetseld met een relikwie van de Heilige Bonifatius. H. Bonifatius is een van de missionarissen die rond 750 na Christus op hoge leeftijd naar Friesland kwam om over zijn geloof in Jezus te vertellen.  Ook is er een afvoerputje waarin vroeger de rest van het gewijde water uit de doopvont werd doorgespoeld. Pastor Carla vertelde het verhaal van de H. Franciscus, die in het glas-in-loodraam is afgebeeld. Ans vertelde over het leven van St. Martinus, St. Maarten, de beschermheilige van Losser. De kleding van St. Maarten paste Marvin ook perfect. Over St. Maarten zijn twee glas-in-loodramen gemaakt, en te zien in deze kerk. Tot slot namen Sini en Jos de gasten mee naar de sacristie. De kleding van de priester, de misdienaars, de dikke deur van de kluis, en hoe we de klokken luiden, dat alles maakte indruk. Tot slot vroeg de groep of ze nog even naar het koor mochten, om de kerk van boven te kunnen zien. Daarna was er dan eindelijk koffie/thee en gebak. We spraken naar elkaar uit dat we deze band met elkaar zeker willen onderhouden. Jos en Sini nodigden na de koffie de bewoners uit om naar de kerststal te komen kijken als die klaar staat. Dit bezoek krijgt zeker een vervolg…

Stichting ’t Winlo is een ouderinitiatief.  Het staat voor zo zelfstandig mogelijk Wonen in Losser voor jonge mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Zo zelfstandig mogelijk, met waar nodig en gewenst, ondersteuning.

Ans te Lintelo, jongerenwerker

bloemenEnschede Zuid: De bloemen gingen deze week naar Finy Hagreise, Ypkemeulenstraat.

 

 

Frank de Heus Ter bezinning: De kracht van een wereldkerk door Frank de Heus, pastoraal werker
Een van de mooie kanten van de katholieke kerk vind ik, dat het een wereldkerk is. Of ik nu in Nederland naar de kerk ga, in Indonesië, Mexico of Portugal – ook al versta ik de taal niet – ik kan het volgen. Want de liturgie is overal ongeveer hetzelfde. En waar het soms afwijkt, veer ik op, omdat ik geprikkeld word. ‘Oh, ja. Zo kan het ook’ of ‘Tsjonge, wat inspirerend, wat mooi!’. Dat je overal in de wereld zomaar een kerk binnen kunt lopen en met de plaatselijke gemeenschap en mensen mee kunt vieren geeft een enorme verbondenheid. Ook al leven we heel verschillende levens, we horen bij elkaar. Dat is een grote kracht van onze kerk. In het klein geldt dat natuurlijk ook voor als wij hier in onze eigen kerk vieren. Sta je er wel eens bij stil, hoe bijzonder het is, dat we met zoveel verschillende mensen – ieder met hun eigen achtergrond – aan één tafel zitten? Als broeders en zusters, zeggen we dan in kerkelijke taal. Als we die droom meenemen het gewone leven in, dan kan het toch niet anders, of dat moet je veranderen én openen én nieuwsgierig maken naar de mensen, die je op je levensweg ontmoet? In het evangelie van zondag 7 november, horen we, dat Jezus vlak voor zijn hemelvaart zijn leerlingen de opdracht geeft uit te gaan over heel de wereld en zijn blijde boodschap aan heel de schepping te verkondigen. Dat is ze dus aardig gelukt!

Kanalen vieringen online

Bonifatiuskerk Haaksbergen: zaterdag 18.30 uur: https://kerkdienstgemist.nl/stations/2327-HH-Bonifatius-en-Gezellen-De-Veldmaat

Gerardus Majellakerk Overdinkel: https://www.youtube.com/channel/UCvhQpQFDzdI6ZOnsK5xn1Mg

Maria Geboortekerk Losser: zondag 9.00 uur: https://www.youtube.com/c/MariaVluchtParochie

Pancratiuskerk Haaksbergen: https://kerkdienstgemist.nl/stations/2326-Pancratiuskerk-Haaksbergen

Sint Jozefkerk Enschede: zondag 11.00 uur: https://www.youtube.com/c/stjozefkerkenschede

Contactgegevens pastoraal team

Pastoor Paul Daggenvoorde:                     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,  06 391 70 407

Parochievicaris Willy Rekveld:                   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,  06 208 74 866

Pastoraal werker Carla Berbée:                Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 412 52 558

Pastoraal werker Frank de Heus:              Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 300 98 833

Jongerenwerker Ans te Lintelo:                Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 309 58 689

Websites parochies:

www.mariavlucht.nl

www.katholiekenschede.nl

www.franciscusparochie.nl

Facebookpagina’s parochies:

https://www.facebook.com/Mariavlucht/

https://www.facebook.com/JacobusEnschede/

https://nl-nl.facebook.com/franciscusparochieboekelobuursehaaksbergen/