NieuwsbriefZuidoosttwente parochies
Pastoraal team Zuidoost Twente
Woensdag 24 november 2021

 

Aankomende activiteiten …
Enschede Sint Jan: Start Klokjesvieringen voor kleuters!

klokjesviering kleuters


Komende zondag 28 november gaat het dan echt beginnen. Andrea Smits en Valery Maduro zullen de eerste viering voor en met de kleuters gaan begeleiden. We beginnen om 9.30 uur. De kinderen kunnen in het midden van de kerk op kleden op de grond komen zitten. We vertellen een verhaal, zingen, bidden, steken kaarsen aan…. Ouders, opa’s en oma’s kunnen op de banken rondom komen zitten. De viering duurt een half uurtje. Het draait om wat je hieronder ziet. Wat zou dat zijn? Wil je iets weten, meehelpen, of opmerken, mail dan naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
klokjes viering
kaarsenEnschede Jacobuskerk: Gebedsviering met Cantate op zondag 28 november, 11.00 uur
In de gebedsviering op deze eerste zondag van de Advent, m.m.v. Bertina Dieben en Vocal Moments, zal de Bachbeweging Twente onder leiding van Frank Deiman de speciaal voor deze zondag geschreven Cantate uitvoeren: J.S. Bach: Cantate 36, ‘Schwingt freudig euch empor’. U bent van harte welkom!      

 

whatsappWhatsApp-tekst ter bezinning in de Advent
Ook de komende Advent bieden we weer een app-groep aan om toe te leven naar Kerstmis. Als jij je hiervoor opgeeft, krijg je gedurende de Advent op zon- en woensdagen, en de laatste dagen voor Kerst, ‘s morgens voor 9.00 uur een Bijbeltekst van de dag met daarbij een korte meditatie van één van de pastores of parochianen toegestuurd. Wij – het pastoraal team en medeparochianen – hopen je op deze manier iets van onze inspiratie voor deze tijd mee te geven. Na Kerstmis wordt de Whatsapp-groep opgeheven.

Doe je mee en wil je in de Adventstijd onze Appjes ontvangen, geef dan je voor- en achternaam en je 06-nummer per WhatsApp door aan Frank de Heus, 06 300 988 33.


plakboek van lucasEnschede: Kinderwoorddienst in Advent-vieringen in Sint Jan en Jozef
Gedurende de Advent is er in alle vieringen in de Sint Jan en Sint Jozef kinderwoorddienst. In de Sint Jan gaan kinderen een plakboek bijhouden bij de verhalen van de evangelist Lucas. Van harte welkom!

 schilders gevraagdZuidoost Twente: schilders gevraagd!
In Losser, Enschede Noord (Jozefkerk), Zuid (Sint Janskerk) en Haaksbergen (Bonifatius- en Pancratiuskerk) staat een poort als op de foto. De poort staat centraal in het project voor de Eerste heilige Communie, dat in alle drie parochies komend weekend wordt opgestart. Elke bijeenkomst en viering gaan de kinderen onder de poort door. Soms met een kleine opdracht. Voor kinderen is dat reuze spannend. De poort markeert de grens tussen onze wereld en het land van God. Kinderen gaan dus telkens het land van God binnen: het land van voor iedereen genoeg, van allemaal samen, van vergeving, in de Adventstijd ‘land van verwachting’. Maar u ziet, de poort is nog een beetje kaal. Als iemand tijd en zin heeft om een poort mooi op te schilderen in vrolijke kleuren voor de kinderen met eventueel eigen schilderingen, dan houden we ons aanbevolen. Neem dan even contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 

Automobilisten gezocht voor vervoer kerststallen en kerstgroepen
Als lid van de groep ‘Vernieuwend Pastoraat’ ben ik bezig om een kerststallen en kerstgroepen tentoonstelling en speurtocht te organiseren in het winkelhart van Enschede. De groepen komen bij winkeliers in de etalage te staan. Op moment van schrijven gaat het om ca 16 winkeliers.
Bij drie winkeliers gaat het om heel grote en zware groepen en stallen. Voor het vervoer daarvan ben ik op zoek naar mensen met een auto die op maandag 6 of woensdag 8 december willen rijden. De groepen moeten bij mij thuis (Stroink) worden opgehaald en afgeleverd worden op drie adressen in het centrum van Enschede.

Wilt u Maria, Jozef, het Kindje en de rest van het gezelschap op hun plek van bestemming brengen? Neem dan contact op met mij, 06 365 89 469, het liefst per WhatsApp of per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Alice Snijders

 

Enschede: Steun de kerstpakketten-aktie van de Parochiële Caritas!
In 2019 heeft de PCI St. Jacobus de Meerdere voor het eerst statiegeld ingezameld. Hiervan hebben wij 90 kerstpakketten gekocht voor gezinnen die een steuntje in de rug konden gebruiken. De inhoud van de kerstpakketten bestaat uit boodschappen. Een deel 'lekkers', een deel voedzaam, bijvoorbeeld broodjes, soep of rijst. In 2020 hebben we 231 gezinnen kunnen helpen met een kerstpakket.

Dit jaar werken wij samen met de diaconie van de protestantse gemeente Enschede. Van de wijkcoaches krijgen wij 325 adressen van gezinnen die het moeilijk hebben. Over iedere boodschap denken deze mensen drie keer na. Wekelijks is er slechts een klein bedrag over voor de supermarkt. Extra's kunnen deze gezinnen amper of niet betalen. Graag willen wij deze mensen een steuntje in de rug geven.

De helft van deze kerstpakketten kunnen wij financieren met statiegeldbonnen. Deze worden de komende maanden bij verschillende supermarkten in Enschede verzameld. Voor het resterende bedrag zijn wij op zoek naar hulp. Kent u een mogelijke sponsor of wilt u meer weten? Dan kunt u een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wilt u ons zelf steunen? U kunt uw gift overmaken op NL45ABNA 0592332675 t.n.v. PCI Caritas Enschede onder vermelding van 'kerstpakketten'. U kunt ook gebruik maken van onderstaande QR- code.

qr.code

 

Enschede: Bezorgers gezocht voor de kerstpakketten-aktie!
Dit jaar heeft de PCI Enschede 325 kerstpakketten voor gezinnen in Enschede, die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Hebt u een auto en kunt u ons helpen om deze pakketten te bezorgen? U kunt zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De pakketten kunnen op 18 december worden opgehaald bij de Jumbo Akkerstraat.


Buurse: oecumenische momenten
Traditiegetrouw zijn er door het jaar een aantal oecumenische momenten in Buurse. Een daarvan is de Adventsvesper op de eerste zondag van de Advent. Ook dit jaar zal deze worden gehouden, maar….. door de coronamaatregelen zal het geen oecumenische vesper worden maar een  WoCo, onder verantwoordelijkheid van de Pastorale Raad Buurse. Om 19.30 u in de Maria Presentatie kerk. Voorganger: Laurens Lenderink.

De kerkenraad van de Protestantse Gemeente Haaksbergen-Buurse heeft besloten om tot en met 5 december geen samenkomsten te beleggen maar kerkdiensten als internetdienst uit te zenden en te vergaderen via Teams of Zoom. Met deze oplossing hoopt de werkgroep Geloven in Buurse  de Adventsvesper toch enigszins recht te doen.

 

bloemenEnschede Zuid: De bloemen gingen deze week naar dhr. Selker aan de Penningkruidlaan.

 

Voor wie het overzicht kwijt is… Toch maar weer even de Corona-regels op een rij …

  • Houd in de kerk en andere ruimtes van de parochies anderhalve meter afstand van elkaar. Stickers, touwen, matten worden gebruikt om de plekken aan te wijzen, waar u wel of niet kunt zitten.
  • Desinfecteer bij het binnenkomen je handen!
  • Als je niet zit, draag dan een mondkapje.
  • Er wordt niet gecollecteerd tijdens de viering. Dit gebeurt na afloop van de viering. Sommige kerken hebben goede ervaringen met een collectant met mondkapje, die bij de uitgang het mandje vasthoudt. Dan loopt men er minder snel aan voorbij.
  • Koorleden wordt gevraagd anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Er wordt gezongen in een zig-zag-opstelling. Waar dit niet met heel het koor mogelijk is, wordt koren gevraagd met minder mensen te zingen.
  • Als een koor zingt of repeteert in een ruimte, die niet van de kerk is, dan wordt aan zangers hun QR-code gevraagd.
  • Volkszang is volgens de regels van het bisdom toegestaan. Beter is het in de kerk niet mee te zingen.
  • Kerken wordt aanbevolen de communiegang te begeleiden, zodat de anderhalve meter afstand gemakkelijker gehouden wordt.
  • Vergader zo min mogelijk fysiek. Liever per live-stream.
  • Houd voor kinderactiviteiten de regels in de gaten, zoals die in het onderwijs gelden. Voor eventueel koffiedrinken, die voor de Horeca.

 

Bezinning: Gebed bij de Synode, door Thij Willems, parochiebestuur Franciscus PR & Communicatie

Bij de voorbereidingen op de komende bisschoppensynode wordt ons het gebed aangereikt: ‘Wij staan voor U, Heilige Geest’.  Het is een eenvoudige vertaling van een eeuwenoud gebed dat wordt toegeschreven aan de heilige Isidorus van Sevilla (560 – 636). Een gebed dat werd gebeden bij vele synodes in de geschiedenis van onze kerk.  Ook elke sessie van het Tweede Vaticaans Concilie begon met het gebed tot de Heilige Geest. Wanneer wij in onze parochie zoekend en biddend samenkomen rond synode-vragen kunnen wij aan het begin van de samenkomsten deze gebedstekst gebruiken.  Een oud maar toch eigentijds gebed. 

Op 18 november is in het besturenoverleg van parochies in Zuidoost Twente een werkgroep gevormd die onze lokale bijdrage gaat begeleiden. Graag nodigen we ieder uit om mee te zoeken naar begaanbare wegen om in deze tijd te het verhaal van Jezus Christus levend te houden, zodat Zijn Geest ons blijft inspireren.

GEBED
Wij staan voor U, Heilige Geest,
terwijl wij bijeenkomen in uw naam.
 
U alleen hebben wij om ons te geleiden,
maak dat U thuis bent in ons hart;
leer ons de weg die wij moeten volgen
en hoe wij deze moeten gaan.
 
Wij zijn zwakke mensen en zondaars;
laat niet toe dat wij de wanorde bevorderen.
Laat onwetendheid ons niet op de verkeerde weg brengen,
noch partijdigheid ons handelen beïnvloeden.
 
Maak dat wij in U onze eenheid vinden,
opdat wij samen kunnen gaan naar het eeuwige leven
en ons niet verwijderen van de weg van de waarheid
en van wat juist is.
 
Dat alles vragen wij U,
die overal en in iedere tijd werkzaam bent,
in de gemeenschap van de Vader en de Zoon,
in de eeuwen der eeuwen.
Amen.

 

wachten r.rekveldWachten, door Willy Rekveld, parochievicaris
Wachten, verwachten. We gaan deze periode weer in. De tijd is zo ervaren wij donker en toch. Toch mogen wij vertrouwen en uitzien naar het Licht dat in de wereld komt. Het licht dat in de duisternis straalt. Ik wens u, jullie allemaal een goede tijd op weg naar dat Licht van Kerstmis, de geboorte van Gods Zoon.

Advent uitgelegd in 60 seconden: https://youtube.com/shorts/Tq2GkhAdZIc?feature=share

 

Kanalen vieringen online

Bonifatiuskerk Haaksbergen: zaterdag 18.30 uur: https://kerkdienstgemist.nl/stations/2327-HH-Bonifatius-en-Gezellen-De-Veldmaat

Gerardus Majellakerk Overdinkel: https://www.youtube.com/channel/UCvhQpQFDzdI6ZOnsK5xn1Mg

Maria Geboortekerk Losser: zondag 9.00 uur: https://www.youtube.com/c/MariaVluchtParochie

Pancratiuskerk Haaksbergen: https://kerkdienstgemist.nl/stations/2326-Pancratiuskerk-Haaksbergen

Sint Jozefkerk Enschede: zondag 11.00 uur: https://www.youtube.com/c/stjozefkerkenschede

Contactgegevens pastoraal team

Pastoor Paul Daggenvoorde:                     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,  06 391 70 407

Parochievicaris Willy Rekveld:                   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,  06 208 74 866

Pastoraal werker Carla Berbée:                Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 412 52 558

Pastoraal werker Frank de Heus:              Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 300 98 833

Jongerenwerker Ans te Lintelo:                Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 309 58 689

Websites parochies:

www.mariavlucht.nl

www.katholiekenschede.nl

www.franciscusparochie.nl

Facebookpagina’s parochies:

https://www.facebook.com/Mariavlucht/

https://www.facebook.com/JacobusEnschede/

https://nl-nl.facebook.com/franciscusparochieboekelobuursehaaksbergen/