vormsel2017De afgelopen maanden hebben dertien Vormelingen meegedaan aan het project ‘Vormselkracht’. Ook de ouders deden mee. Een recente mooie bijeenkomst was de kennismaking met onze Vormheer, hulpbisschop Herman Woorts. Hij nam de moeite om speciaal voor ons vanuit Utrecht onze kant op te komen.
Het bisdom geeft prioriteit aan de ontmoeting met jonge katholieken en hun ouders. Heel rustig en met af en toe de nodige humor vertelde hij zelf een gelovig mens geworden is. Een mooie ervaring, die een vraag van een vormeling bij hem boven haalde, was een ervaring uit de Filippijnen. Daar kwam hij als jonge student plotseling helemaal alleen te staan in de miljoenenstad Manilla. Geen portemonnée, paspoort of wat dan ook op zak. Een oude man greep hem bij de hand, nam hem mee naar een kerk en wees hem op de lijdende Christus aan het kruis. ‘Dat ben ik’, zei hij. Daarna, aan de andere kant van de kerk, wees hij op een Christuskind, gekleed als een koning. ‘Dat ben jij’, zei hij. Allebei anders, en toch dezelfde. ‘Zo zijn wij ook dezelfde!’.
Dat was voor de bisschop, toen nog student, een aangrijpende ervaring. Die menselijke ontmoeting hebben onze vormelingen ook opgedaan bij hun stages. Sommigen bij de kindernevendienst, het koffie schenken in de kerk; anderen in de Hatteler en het Bouwhuis. Dat was spannend, maar ook een mooie ervaring.

Wij hopen dat onze jongeren door dit project wat meer idee gekregen hebben, wat parochie-zijn eigenlijk is en waar die Geest van Jezus eigenlijk voor staat. Op dit moment van schrijven weet ik nog niet of ze allemaal voor het Vormsel gekozen hebben. Dat is hun eigen keuze. Het kan ook later nog. Maar we hopen dat ze in ieder geval met elkaar een mooi project hebben gehad. De werkgroep heeft in ieder geval van hen genoten.

Pastoraal werker Frank de Heus
cross