Het begon in het klein: een koude winteravond, een klop aan de poort, een verkleumde wandelaar die zich meldde voor een kop warme koffie en een stempel. Een wandelaar op het Jacobuspad. Daarna in het voorjaar en de zomer steeds vaker: boeiende gesprekken, hartverwarmende verhalen en altijd weer de vraag: kunnen we hier een stempel en de Pelgrimszegen ontvangen? Wat we natuurlijk met heel veel plezier voor hen regelden!

 logo camino 

Contact met het Nederlands Genootschap van Sint Jacob

Nu er zich spontaan steeds meer mensen meldden voor een stempel in het Pelgrimspaspoort, besloten we ruim een jaar geleden contact te zoeken met het Nederlands Genootschap van Sint Jacob in Utrecht. Daar hadden wij best een treinretour voor over gehad maar dat bleek niet nodig. Men was enthousiast en in mei jl. kwam voorzitter Joost Bol in gezelschap van de regiovertegenwoordigster voor een eerste kennismaking en nadere afspraken. Dit resulteerde in een vermelding op de website www.santiago.nl. Dat hebben we gemerkt!

Vrijdagochtend wordt Pelgrimochtend

Via de website kunnen mensen die de Camino willen gaan lopen of fietsen zich aanmelden. Steeds vaker verschijnt er een berichtje in de mailbox, waarna een afspraak wordt gepland voor het stempelen van het paspoort. Jan Kortstee is inmiddels onze vaste stempelaar geworden. Aansluitend wordt met een kop koffie of thee uitgebreid verteld door de pelgrims wat hun beweegredenen zijn om deze bijzondere tocht te gaan maken. Altijd boeiende en verrassende verhalen.

 schelp camino

Plaatsing schelp aan de kerk

Op zaterdag 23 januari organiseert het Genootschap een vergadering voor nieuwe leden en oud pelgrims in het Parochiehuis. Tijdens die bijeenkomst zal de Schelp, het symbool van de Jacobusvereniging, als herkenningspunt voor Pelgrims, aan de kerk worden bevestigd. En daarmee is onze Jacobuskerk dan officieel ingewijd als startpunt en stempelpost!

Pelgrims voor Pelgrim

Wij zullen het komende jaar in iedere Pelgrim een kort verhaal over een pelgrim opnemen. Zodat u een eindje mee kunt lopen met hen, die op weg zijn………

Gedicht ter bemoediging

Bij het gaan van ‘de Camino’ (de weg naar Sint Jacobus in Santiago de Compostella, on Noordwest Spanje) of……..bij de levensweg van ieder van ons…..

          Ga dan op weg…..

Ga dan op weg en laat hoop en verwachting je leiden; ook al zijn pijn en verdriet door geen mens te vermijden; wees niet bevreesd,
ga en vertrouw op de geest,
die je van angst zal bevrijden.
Ga dan op weg en ontmoet op de reis medemensen.
Geef aan een ieder al wat jij jezelf toe zou wensen.
Dan, onder het gaan,
zul je de ander zien staan
en overschrijd je je grenzen.
Ga dan op weg en schud af al je twijfels en zorgen.
Ga en ontdek, wat vandaag nog voor jou is verborgen.
Houd op het licht
altijd je ogen gericht.
Dat zal je kracht zijn voor morgen.

(Jacqueline Roelofs)

schelprkleur3

Reacties

# Peter Janssen 26-01-2016 20:16
Ik ben in 2013 op de fiets naar Santiago geweest. Ook de terugweg !! Mijn eerste stempel was, na een emotievolle pelgrimsmis -waarin pastoor Jan Kortstee voorging- voor de Jacobuskerk in het bijzijn van familie en vrienden. Een verslag is beschikbaar. Groet, Peter Janssen
 
# Gerard Hoezen 03-02-2016 17:32
Ik ben in 2012, toen Enschede totaal niet kende, per ongeluk bij de St.Jacobuskerk uitgekomen. Ik was heel teleurgesteld dat de kerk gesloten was en kon door de tralies voor de toegangsdeuren, op een afstand en in het donker het prachtige beeld van onze Heilige Jacobus zien. Gelukkig was er een dame in de kerk aan het poetsen en mocht ik van haar , nadat ik haar verteld had dat ik in 2011 van Eindhoven naar Santiago was gelopen en graag het beeld van dichtbij wilde zien, even naar binnen en heb ook een paar foto's kunnen maken. Ik zie dat als een van de vele cadeautjes op het pad van een pelgrim. Dank jullie wel.