Nieuwsbrief pastoraal team Zuidoost TwenteZuidoosttwente parochies

Woensdag 25 november 2020

Gedurende Corona-crisis

WhatsApp-tekst ter bezinning in de Advent

Waar kerken maar voor kleine groepen mensen open zijn, willen we dit jaar de mogelijkheid bieden op andere manieren toe te leven naar Kerstmis. Een van die manieren is via een WhatsApp-groep. Tussen Hemelvaart en Pinksteren sprak dit veel mensen aan. We gaan dus op herhaling, maar nu voor de Advent. Als jij je hiervoor opgeeft dan krijg je gedurende de Advent op zon- en woensdagen, en de laatste dagen voor Kerst dagelijks, ‘s morgens voor 9.00 uur het evangelie van de dag met daarbij een korte meditatie van één van de pastores of parochianen per WhatsApp toegestuurd. Wij – het pastoraal team en medeparochianen – hopen je zo iets van onze inspiratie voor deze tijd mee te geven. Na Kerstmis wordt de Whatsapp-groep opgeheven.

Doe je mee en wil je in de Adventstijd onze Appjes ontvangen, geef dan je voor- en achternaam en je 06-nummer per WhatsApp door aan Frank de Heus, 06 300 988 33.

 

‘De zusters van Overdinkel’,

zo mogen wij zuster Castissima en zuster Leokorda wel noemen. Vóór en ván Overdinkel. Al meer dan honderd jaar zijn ze er, de Dochters van O. L. Vrouw van het H. Hart.  Nu deze laatste zusters uit Overdinkel vertrekken, komt hier een einde aan. Dankbaar mogen wij zijn voor het vele goede werk dat de zusters tot stand hebben gebracht in het onderwijs, de gezondheidszorg in de wijk en daarbuiten; de zorg en aandacht naar mensen toe. Eens begon het verhaal van zorg en aandacht, van nabijheid, in een klooster aan de hoofdstraat nabij de katholieke Gerardus Majella-kerk. Het eindigt in het zusterhuis aan de Hoofdstraat nabij de Protestante Kerk. Dit typeert de zusters ten voeten uit. Ze waren er voor allen. Ruim zeven jaar mocht ik met de zusters wekelijks op dinsdagmorgen de eucharistie vieren in hun huiskapel. Dankbaar voor alles, voor de dienstbaarheid, de betrokkenheid naar mensen toe, mocht ik afgelopen weekend in de huiskapel met zuster Leokorda en enkele medezusters en gasten op het Hoogfeest van Christus Koning van het Heelal de eucharistie vieren. In dankbaarheid naar al die zusters toe die meer dan honderd jaar een thuis vonden in Overdinkel. Maar meer nog waren zij een thuis voor eenieder die aanklopte. Het verhaal van de zusters werd zo het verhaal van Overdinkel en omgekeerd. Zondag 22 oktober vertrok zuster Leokorda naar het moederhuis in Tilburg. Zuster Castissima ging enkele weken door omstandigheden eerder. ‘Dankbaar en met weemoed’, zo zei zuster Leokorda, ‘maar ook met vertrouwen laat ik, laten wij, Overdinkel achter, hopend dat ons verhaal, uw en jullie verhaal, doorgaat. Wij wensen de zusters vrede en alle goeds toe. Door het Coronavirus een beetje in stilte. Met een oprecht hart zeg ik: ‘Dankjewel zusters!’. ‘Overdinkel is met ons’, zo is de titel van het jubileumboek. Dat wij ons verbonden blijven weten met de zusters, de Dochters van O. L. Vrouw van het H. Hart en zij met ons.

Pastor Willy Rekveld, parochievicaris.

Aan allen die ons lief waren,

Met weemoed, schreef pastor Willy Rekveld, verlaten de zusters Overdinkel, waar lief en leed gedeeld is met u allen. Wij gaan terug naar ons moederhuis in Tilburg waar we weer heel welkom zijn. We mogen daar genieten van de jaren, die ons door de Heer nog geschonken worden. Bedankt voor uw vertrouwen. Wij zijn weg, maar Maria blijft als steun in moeilijke en vreugdevolle tijden. Voor de toekomst wensen wij u alle goeds of zoals wij zeggen; ‘Good Goan’. Ons adres, Huize Notre Dame, St. Olofstraat 1, 5037 EP Tilburg.

Zuster Castissima, Zuster Leokorda.

 

Voortgang Vormselproject 

Inmiddels is het Vormselproject aardig op streek. Na de vrijwilligersmarkt waarin de vormelingen vrijwilligers uit de parochie konden bevragen op hun werkzaamheden en inspiratie, gingen we verder verkennen wie of wat die heilige Geest nu is. Hoe zou het zijn of voelen, als je - zoals in het Pinksterverhaal - geraakt wordt door de heilige Geest; met vlammen boven je hoofd, een wind die door de ruimte jaagt of een vreemde taal, die je zomaar opeens spreekt of verstaat? De vormelingen beelden dat als volgt uit…

 

Nieuwe leden van de kerk

Bij ‘nieuwe leden ‘van de kerk zult u vooral denken aan ouders die hun baby of peuter laten dopen, waardoor deze kinderen officieel lid worden van de RK kerk. Daarnaast zijn er ook volwassenen die deze keuze  heel bewust maken. In onze regio kom ik hen met name in Enschede tegen. De aanleiding is verschillend. Soms door een voorgenomen kerkelijk huwelijk waarbij de partner al katholiek is. Soms is het een jarenlang proces van nieuwsgierig zoeken. Soms is het door een ingrijpende gebeurtenis waardoor het geloof veel belangrijker wordt. Als een volwassene wil toetreden tot de kerk wordt hij in één viering gedoopt, gevormd en ontvangt hij voor het eerst de communie. Soms is iemand wel als kind gedoopt maar is het vormsel er niet van gekomen. Of iemand is gedoopt in bijvoorbeeld een protestantse gemeenschap maar daarvan weg gegroeid; en voelt zij zich nu beter thuis in de katholieke kerk. Dan hoeft het doopsel niet opnieuw, maar wordt deze persoon enkel gevormd. Afgelopen najaar zijn drie jonge mensen, ieder om verschillende redenen, opgenomen in onze parochie. Na een voorbereiding van gesprekken en verdieping. Ik ben voor de komende tijd onderweg met nog vier mensen: in gesprek, in gebed, in een proces dat iedere keer vragen stelt over wat ieder gelooft. En het toetreden zelf is geen eindpunt of doel. Het is de poort tot een verdere weg die wij als gemeenschap samen moeten gaan.

Pastoraal werker Carla Berbée

 

Hulp gevraagd

19 December wil de Caritas Enschede ongeveer 200 gezinnen in Enschede blij maken met een kerstpakket. Dezen moeten echter ook bezorgd worden. Hebt u op 19 december misschien twee uurtjes over en bent u in het bezit van een auto, dan hoop ik, dat u zich bij mij wilt melden om mee te helpen bezorgen. Dit kan op mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  . Bedankt alvast.

Met vriendelijke groet, Edwin Seinen, namens de PCI

 

Eerste bijeenkomst voorbereiding Eerste heilige Communie

Afgelopen zaterdag vonden door heel Zuidoost de eerste kinder- of Ouder-kind-bijeenkomsten plaats voor de voorbereiding op de Eerste heilige Communie. 88 Gezinnen doen mee. We nemen kinderen mee langs de verhalen van Jezus en zo ook door het liturgisch jaar. Aan het begin van de Advent klonk het verhaal van de ontmoeting van Elisabeth met Maria. Twee vrouwen in verwachting. Voor kinderen werd de vraag: ‘En waar zie jij naar uit?’ De antwoorden gingen van ‘een Ferrari’ en ‘een huis van snoep’ tot een wereld vol vrienden en gezondheid. En vooral… naar het einde van de huidige Corona-crisis. Met deze antwoorden gingen de kinderen door de poort het land van verwachting, het land van God binnen. Opdracht voor thuis is onder andere het maken van een Adventskrans. Hier zie je een eerste resultaat. Hiernaast de eerste inzending van Lucas Wilke.

 

 

Vrede en alle goeds!

Een man ging op reis. Hij verliet zijn huis. Het beheer droeg hij over aan zijn dienaren. Ieder kreeg zijn eigen taak. Lenie ontfermde zich over zijn kinderen. Jan nam het op zich het hele huis opnieuw in de verf te zetten. Martin onderhield de tuin. Jos zorgde voor de paarden in de stal. De administratie was en bleef in handen van Jeannette. Oh, ja, er was ook nog een deurwachter. Die hield natuurlijk de wacht, opdat de man, als hij terug zou komen, alles thuis weer netjes aan zou treffen. Of liever nog, béter aan zou treffen. Alles verliep prima in huis. Het personeel kon het goed met elkaar vinden. De taken werden nauwgezet uitgevoerd. Alles liep eigenlijk op rolletjes. Toch miste men wat. De man op reis werd gemist. De sfeer die hij meebracht. Zijn leiding en inzicht. Zijn support, als je het even niet meer zag zitten. Men werd wel erg op zichzelf teruggeworpen.  Maar men verslapte niet; bemoedigde elkaar; leerde van elkaar; was trots op wat men samen tot stand bracht. Men sleepte elkaar er doorheen en hield elkaar scherp, als men het even niet meer zag zitten. Ik vroeg mij af: ‘Zouden wij ook zo door de huidige crisis kunnen komen?’ Het goede, spontane en vrije leven heeft ons even verlaten. Maar we weten, het komt terug! De voortekenen zijn gunstig. Hoe zullen wij dan terugkijken op de afgelopen maanden. Hebben we het ‘huis’ draaiende gehouden? Of treffen we het straks zelfs nog beter aan? Hebben we door alle misère heen ook iets opgedaan, geleerd, dat we vast willen houden? Ik wens u een goede Advent toe! Dat de Advent juist dit jaar een tijd vol van verwachting en hoop voor u mag zijn!

Pastoraal werker Frank de Heus

 

Uitzendingen eucharistie op zondag op YouTube-kanalen en NPO2

 

Reserveren

Omdat we teleurstellingen aan de deur willen voorkomen, vragen wij u te reserveren.

 Glanerbrug

O.L.Vrouwe

Voorlopig gaat van de reguliere vieringen alleen de eucharistieviering door op de tweede zondag van de maand. Reserveren per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. óf telefonisch op woensdag tussen 9.00-11.00 uur via het secretariaat: 053 461 12 32.

Lonneker

Jacobus

Reserveren per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  óf op vrijdag tussen 9.00 en 11.00 uur via het secretariaat: 053 435 93 77.

Losser

H.M.Geboorte

Reserveren per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. óf telefonisch op maandag t/m donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur via het secretariaat 053 538 12 24. Wij vragen u zich niet voor elke viering op te geven, daar er meer vraag is dan er plaatsen in de kerk zijn.

Overdinkel

Gerardus / Overkant

Reserveren per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. óf telefonisch op vrijdag tussen 10.00 en 11.30 uur via het parochiecentrum 053 538 13 04 óf via Marietje Röring 053 538 79 16 of Mia de Vries 053 538 50 16.

Jacobus

U stuurt in de week voorafgaand aan de viering vóór vrijdag een e-mail naar

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jan

U stuurt in de week voorafgaand aan de viering vóór vrijdag een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Indien u geen e-mail ter beschikking heeft mag u op de vrijdag voorafgaand aan de viering tussen 11.00 en 12.00 uur José Heitbrink bellen op 053 431 62 09.

Jozef

U stuurt in de week voorafgaand aan de viering vóór donderdag 9.00 uur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . U krijgt alleen bericht terug, als er voor u plaats is in de kerk. Als u niets terug hoort, is er geen plaats voor u vrij. Op donderdagochtend kunt u zich telefonisch aanmelden via het lokaal secretariaat tussen 10.00 en 11.00 uur op 053 435 48 08 .

 

Boekelo

Marcellinus

U hoeft alleen maar vooraf te reserveren wanneer u met meer personen dan normaal de viering bij wilt bijwonen. U kunt dan mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of bellen naar 06 204 16 683

Buurse

Maria Praesentatie

U hoeft niet te reserveren. Uw naam en contactgegevens worden bij de ingang van de kerk genoteerd.

Haaksbergen

Bonifatius

U stuurt vóór zaterdag 12.00 uur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Als u niet kunt mailen, mag u bellen naar 06 186 00 463. Als u zich niet aagemeld heeft dan kunt u dat vooraf aan de viering ook doen, uw naam en gegevens worden dan genoteerd.

Haaksbergen

Lourdes

U meldt zich telefonisch aan in de voorafgaande week bij het centraal secretariaat op dinsdag- woensdag- of donderdagmorgen tussen 9.30 en 11.00 uur op 053 574 39 29.

Haaksbergen

Pancratius

U  stuurt vóór vrijdag een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Als u niet kunt e-mailen, mag u van maandag t/m donderdag van 09.00 tot 10.00 uur bellen naar 06 362 98 990.

Contact met pastoresteam:

Pastoor Paul Daggenvoorde:     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 391 70 407
Parochievicaris Willy Rekveld:   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 208 74 866
Pastoraal werker:                        Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 412 52 558
Pastoraal werker:                        Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 300 98 833
Pastoraal werker:                        Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 389 03 999

Websites parochies:

www.mariavlucht.nl
www.katholiekenschede.nl
www.franciscusparochie.nl

Facebookpagina’s parochies:

https://www.facebook.com/Mariavlucht/
https://www.facebook.com/JacobusEnschede/
https://www.facebook.com/franciscusparochieboekelobuursehaaksbergen/

cross