NieuwsbriefZuidoosttwente parochies
Pastoraal team Zuidoost Twente
Woensdag 22 september 2021

 

Nederlandse bisschoppen versoepelen …
De Nederlandse bisschoppen hebben besloten om de anderhalve meter afstandsregel bij kerkbezoek los te laten, mits er in het kerkgebouw ook tijdens de viering voldoende geventileerd kan worden. Vooraf opgeven en registeren zal niet meer nodig zijn. Deze versoepeling gaat in op zaterdag 25 september. Gelovigen wordt uitdrukkelijk gevraagd om rekening met elkaar te houden zowel bij het kiezen van een plaats als bij het lopen door de kerk.

De dringende vraag om verantwoordelijkheid te nemen en thuis te blijven met klachten die kunnen wijzen op corona blijft bovendien gehandhaafd. Bezoekers van vieringen hoeven geen coronatoegangsbewijs te laten zien omdat dit niet past bij het karakter van de Kerk.


Vaccineren

Bij kerkgang wordt geen onderscheid gemaakt tussen mensen die wel of niet gevaccineerd zijn, zeggen de bisschoppen. Wel roepen zij bedienaren, vrijwilligers en andere gelovigen nadrukkelijk op om zich te laten vaccineren. “Wij willen dat niet eisen of afdwingen, maar wel zoals paus Franciscus een dringende oproep doen. De paus noemt vaccineren een daad van liefde: voor jezelf, voor onze families en vrienden en voor alle volkeren.”


Zingen

Volkszang is met ingang van 25 september weer toegestaan. Ook koren mogen weer in volledige samenstelling zingen, op voorwaarde dat zij de regels van het RIVM voor koren en zangensembles volgen. Dit betreft regels over opstelling (op dit moment nog 1,5 meter afstand en in zigzagformatie), ventilatie, spuien enzovoort. Kijk hier voor meer informatie.

Kijk hier voor een overzicht van de overige regels in verband met corona per 25 september 2021.

 
Glanerbrug: Oecumenische Vredesdienst op zondag 26 september
In Glanerbrug wordt op de 2e zondag van de vredesweek, op 26 september een vredesviering gevierd, in het Syrisch-Orthodoxe klooster. Daar vieren de katholieke kerk, de protestantse kerk en het Syrisch Orthodoxe klooster samen. Deze viering begint om 10.30 uur.


boerderijFranciscusparochie – Franciscusbende zaterdag 2 oktober
Van 14.00 tot 17.00 uur bezoeken we boerderij M.T.S. Smelt – Luttikhedde in Buurse. De rondleiding met filmpje en puzzeltocht is bedoeld voor kinderen van groep 5 t/m 8. Vrienden en vriendinnen mogen mee! In het licht van Werelddierendag (4 oktober) wordt aandacht gegeven aan Franciscus van Assisi, die een grote vriend van dieren was.  Kosten: € 3,-- ter plekke te voldoen bij Jurgen ter Huurne. Opgave liefst vóór 27 september bij frDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Voor meer informatie over activiteiten van de Franciscusbende zie: https://www.franciscusparochie.nl/franciscusbende 

Franciscus koffieEnschede Zuid: Op de koffie bij Franciscus
Ter afsluiting van de viering van de Scheppingsperiode is er op 3 oktober is er een gezellige en feestelijke Franciscus-instuif in de Oase van Sint Jan, na afloop van de viering van 10.00 uur.  Alle ‘mensen van goede wil’ – zoals paus Franciscus het zo mooi in zijn encycliek Laudato si noemt - zijn welkom.  Dus ook jij en u!

Het is een middag van ontmoeting en inspiratie voor jong en oud, klein en groot. Er is een leuk en spannend programma rond duurzaam leven in de maak. We hopen dat volgende week vast te stellen. Waar we zoal aan denken? Een pruimenboom planten, een duurzame taart wedstrijd, koffie, thee en limonade uiteraard, een stand met zelfgemaakte producten, een film en nog veel meer.

Bij mooi weer vieren we in de Oase bij de St Jan en bij regen in het parochiecentrum en de binnentuin. Iedereen, écht iedereen is welkom.  Neem dus gerust buren en vrienden mee.

We zijn er tussen 11.00 uur tot ca 15.00 uur, maar u kunt binnen lopen en weer weggaan op de tijden dat het u schikt.

Binnenkort is meer informatie te vinden op de website van de Jacobusparochie, in de volgende nieuwsbrief en in de Laudato si Jacobusparochie Enschede Facebookgroep. https://www.facebook.com/groups/194497662564639.

Maar zet het alvast in uw agenda. 3 oktober.


OpenluchtvieringHaaksbergen ’t Hagen: Openluchtviering zondag 3 oktober
Zondag 3 oktober vindt om 9.30 uur een openluchtvieirng plaats bij de muziekkoepel op het Scholtenhagen. Pastores Willy Rekveld en Frank de Heus gaan voor. Het Franciscuskoor zingt. De viering gaat sowieso door, ook bij regen! Er worden grote partytenten neergezet, dus iedereen blijft droog. Maar we hopen dat de zon schijnt! Na afloop van de Eucharistieviering wordt u koffie/thee met wat lekkers er bij aangeboden.

 

Maria avondenEnschede Jacobuskerk: Maria avonden in parochiehuis Walstraat in de maand oktober
Oktober is, net zoals de maand mei, een periode met speciale aandacht en devotie voor Maria. Daarom organiseren wij op de woensdagavonden in oktober bijeenkomsten waarin Maria centraal staat. Indien de corona-situatie het toelaat, vinden de bijeenkomsten plaats in het parochiehuis aan de Walstraat van 19.30 tot 21.30 uur. Voor het programma zie: https://katholiekenschede.nl/2641-maria-avonden-in-parochiehuis-walstraat-in-de-maand-oktober U kunt u opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of middels de intekenlijst bij de ingang.

Haaksbergen Pancratiuskerk: Rozenkransgebed in oktober
Elke woensdagavond in oktober is er om 19.00 uur in de Pancratiuskerk gelegenheid om samen de Rozenkrans te bidden. Van harte welkom!

mijnlevenalsmensHaaksbergen Richtershof: Boekbespreking, 19 oktober en 23 november
Sinds een aantal jaren komt er een groepje mensen een aantal keren in het winterseizoen bijeen voor het bespreken van een boek. De groep bestaat uit mensen vanuit de verschillende kerken. Het boek dat we op de eerste avond bespreken is: ‘Mijn leven als mens’ van Joke van Leeuwen.  Opgave bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 053-5722436. Op dinsdagen 19 en 23 oktober beginnen we om 19.30 uur
 

Eerste heilige CommunieZuidoost Twente: Aanmelding voorbereiding Eerste heilige Communie 2021-2022
Project ‘Over de drempel’
We gaan weer van start met de voorbereiding van kinderen uit groep 4 en hoger op de Eerste heilige Communie. Pastor Frank de Heus begeleidt samen met de werkgroepen het project in de drie parochies. We hopen als vanouds samen te kunnen komen, maar als het nodig is vanwege Corona, dan passen we het programma aan. Van wie meedoet zal als altijd inzet en goede zin worden gevraagd. Maar dat spreekt vanzelf!

We werken met het project ‘Over de drempel’. We dragen kennis over, maar willen kinderen en ouders vooral over de drempel van de kerk laten stappen om samen het geheim van het land van God te beleven. Aan de hand van het liturgisch jaar ontdekken kinderen (en wellicht ook ouders) wie Jezus is en wat Hij voor ons vandaag kan betekenen. We beginnen bij de Advent en eindigen met Pinksteren.

Meer informatie, bijvoorbeeld over het programma, vindt u op de website van elke parochie. Daar vindt u ook een aanmeldingsformulier. Meld uw zoon of dochter liefst vóór 16 oktober aan. Dit i.v.m. het bestellen van materialen en de organisatie. Neem bij vragen contact op met pastor Frank de Heus, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 300 988 33.

Aanmeldingsformulieren:


Enschede Zuid: Kids Time – geslaagde bijeenkomst en de volgende alweer op komst!
Op vrijdag 10 september was de welkom-bijeenkomst van de Kids Time in de parochiezaal van de Sint Jan kerk. Er waren wel zestien kinderen gekomen. Een aantal kinderen had hun ouders meegenomen. Het was heel leuk om met de kinderen, vrijwilligers en ouders kennis te maken. We hebben een verhaal voorgelezen: ‘Laat de kinderen tot Mij komen’. Een navertelling van Marcus 10:13-31. De kinderen vertelden, dat ze heel graag de winnaar, de slimste, de rijkste en de snelste willen zijn, maar na het verhaal snapten ze, dat dit niet belangrijk voor Jezus is en dat Hij van alle kinderen houdt.

We hebben een korte drink-en-snack-pauze gehad en zijn daarna nog in de kerk geweest om te bidden en een kaarsje aan te steken in de Maria-kapel. De tijd vloog voorbij. Voor we het wisten moesten we afsluiten. Het was een leuke mooie en gezellige welkom-bijeenkomst.        

Wil jij de eerstvolgende keer ook meedoen, dan kan dat: op Vrijdag 29 oktober van 15.30 tot 17.00 uur in de parochiezaal van de Sint Jan kerk (Haaksbergerstraat 253 in Enschede). Het thema voor deze 1e bijeenkomst is: Allerzielen.Tijdens deze bijeenkomst vertellen we het verhaal van Papillia, een rups die een vlinder wordt. We gaan in gesprek met de kinderen over dit verhaal en het thema Allerzielen. Daarna knutselen we er iets moois bij. We beginnen en eindigen met een kort gebed.

Vind je het ook leuk om een keer mee te doen met de Kids Time, dan kan dat zeker! 

Volgende data: 10 december/4 februari 2022, 8 april en 3 juni 2022
Thema: Oud &Nieuw, Maria Lichtmis, Goede vrijdag, Pinksteren, Slotbijeenkomst
Tijd: 15.30 uur tot 17.00 uur
Locatie: Parochiezaal Sint Jan-Kerk, Haaksbergenstraat 253, Enschede
Kosten: € 2,00 per keer (t.b.v. materiaal)
Opgave: 06 223 79 624 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Begeleiders: Saskia, Laura, Engelien en Rim

Wie weet tot dan!!! Groetjes, Werkgroep Kids Time


Zuster AstridLosser: Zuster Astrid 60 jaar in het klooster
Zuster Astrid, zuster van Liefde uit Schijndel, was op 4 augustus afgelopen zomer 60 jaar in het klooster.  Met familie en vrienden uit haar werkzaam- en sociale leven werd dat vrijdagmiddag 17 september gevierd. Ans te Lintelo en pastor Jacobs waren erbij. Want zuster Astrid was van 1 december 1981 tot eind januari 2001 in Losser. Ze heeft op de voormalige Mariaschool en de Wegwijzer les gegeven en was pastoraalwerker in de parochie. Ze is samen met pastor Jacobs en pastor Alink initiatiefnemer geweest in de professionalisering van het jongerenpastoraat. Tijdens de eucharistieviering afgelopen zondagmorgen om negen uur is er in Losser wat aandacht besteed aan het jubileum van de zuster. Zelf zal ze dat via YouTube hebben gezien. We feliciteren en danken haar.

Ans te Lintelo, jongerenwerker en Paul Daggenvoorde, pastoor

 

bloemEnschede Zuid: Bloemetje van de week: De bloemen gingen deze week naar Mevr. Brinkman. Zij woont in de Hatteler.


Bezinning: En leidt ons niet in bekoring…
door Carla Berbée, pastoraal werker
Neem gerust wat meer - Je hebt het verdiend – een mens mag toch wel iets hebben -. Als je hard hebt gewerkt, als je goed hebt gepresteerd… ja dan Carla Berbéeheb je wat extra’s verdiend. Daar hebt je recht op. Toch?!Of is het vooral het gevoel van extra waardering, extra beloning? Van dat kleine beetje extra, komt iets meer. Elke klein beetje wordt meer dan een beetje. En voor je het weet… Het gaat om een onsje meer, tot 10 kg extra gewicht. Of t gaat om 1 biertje in het weekend tot 3 biertjes elke avond. Of 1 spelletje dat na 5 uur nog niet is gestopt. Kortom: er zijn zo veel verleidingen. Voor je het weet ben je ver van huis, of misschien wel verdwaald.

Jezus is hierin rigoureus: als je voet je op het verkeerde spoor brengt, hak hem af. Hij bedoelt daarmee: ga bij jezelf te raden waarom die verleiding vat op je heeft. Kijk eens verder, graaf wat dieper in jezelf en wees eerlijk. Word je hier echt beter van? Zo niet, hou er mee op, blijf er bij weg. En: hou dat vol want het is beter voor jou en de anderen om je heen. Dat valt niet mee soms. Maar het loont.


Kanalen vieringen online

Bonifatiuskerk Haaksbergen: zaterdag 18.30 uur: https://kerkdienstgemist.nl/stations/2327-HH-Bonifatius-en-Gezellen-De-Veldmaat

Maria Geboortekerk Losser: zondag 9.00 uur: https://www.youtube.com/c/MariaVluchtParochie

Pancratiuskerk Haaksbergen: https://kerkdienstgemist.nl/stations/2326-Pancratiuskerk-Haaksbergen

Sint Jozefkerk Enschede: zondag 11.00 uur: https://www.youtube.com/c/stjozefkerkenschede

Sint Jacobuskerk Lonneker: https://youtu.be/K-jkw5X8MOc

Contactgegevens pastoraal team

Pastoor Paul Daggenvoorde:                     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,  06 391 70 407

Parochievicaris Willy Rekveld:                   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,  06 208 74 866

Pastoraal werker Carla Berbée:                Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 412 52 558

Pastoraal werker Frank de Heus:              Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 300 98 833

Jongerenwerker Ans te Lintelo:                Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 309 58 689

Websites parochies:

www.mariavlucht.nl

www.katholiekenschede.nl

www.franciscusparochie.nl

Facebookpagina’s parochies:

https://www.facebook.com/Mariavlucht/

https://www.facebook.com/JacobusEnschede/

https://nl-nl.facebook.com/franciscusparochieboekelobuursehaaksbergen/