10_kerken_banner

Collumn Ans te Lintelo

Ans te Lintelo

Ans te LinteloToen ik in 1996, na tien jaar vrijwilligerswerk voor jongeren, de stap zette naar een baan bij St.Gloverpastoraat had mijn vader, vraagtekens. “Is je liefde voor het basisonderwijs dan helemaal verdwenen?”, vroeg hij. Met de uitleg over de inhoud van het jongerenpastoraat zag hij mijn uitdaging ook. “Hoeveel mensen doen dat dan? Krijg je wel medewerking? Vind je jongeren? Is het wel echt een baan?” Vragen waar ik achter kwam door het te gaan doen. In de regio waren wel priesters/diakens/pastoraalwerkers die dezelfde doelgroep bedienden. Over medewerking vanuit de lokale kerkbesturen, teams, en vrijwilligers heb ik nooit te klagen gehad. En in de beginjaren sloten zich elkaar jaar zo’n 50-60 jongeren aan. Maar zoals met alles, het veranderde door de jaren heen. De ontkerkelijking sloeg ook over op de aanmeldingen na het vormsel. We, de vrijwilligers en ik, maakten de activiteiten steeds ‘spannender’ en leuker. We pasten ons aan, aan de wensen. Het meeste was succesvol, al waren er ook teleurstellingen.
Terug naar 1996. Mijn vader had een fantastisch handschrift. Hij hield van schrijven. Ik kreeg van hem een gedicht, prachtig uitgeschreven, om in te lijsten. De titel: Wees niet bang. (evt. te vinden op www.mariavlucht.nl) De laatste paar jaar werd dat gedicht voor mij steeds belangrijker. De strekking van tekst uit 1996 is nog steeds actueel: als dit je roeping is, wees niet bang en ga ervoor! Dat heb ik gedaan. Sluit het nu af. Dankbaar voor alles en iedereen die ik heb mogen ontmoeten, ga ik een nieuwe fase in. En ik ben weer niet bang!

Ans te Lintelo

                                                        

Wees niet bang

Je kunt de eerste toon zijn in een lied
waardoor alle grenzen vergeten worden,
wees niet bang, wees niet bang.
Ook wanneer de toon amper klinkt, wees niet bang.

Je kunt de eerste vonk zijn voor een vuur
dat alle wapens tot ploegen omsmelt,
wees niet bang, wees niet bang.
Ook wanneer de tegenwind je striemt, wees niet bang.

Je kunt de eerste graankorrel zijn op een akker
die alle handen vullen zal met brood,
wees niet bang, wees niet bang.
Ook wanneer het land vol stenen zit, wees niet bang.

Je kunt de eerste druppel zijn voor een bron
die in de woestijn levensliederen zingt,
wees niet bang, wees niet bang.
Ook wanneer de wolk nog zwijgt, wees niet bang.

Je kunt de eerste pas zijn voor een dans,
die alle voeten leidt naar onze God,
wees niet bang, wees niet bang.
Ook wanneer je voet nog struikelt, wees niet bang.

xx

Mijn kleinkinderen kregen er één in hun schoentje. Ook wel een kleurboek hoor, maar toch ook een adventskalender. De oudste twee van 6 leren hoelang het nog duurt voor het Kerstfeest is. Elke dag een vakje open maken en één verrassing vinden stelt de kinderen op de proef. Pas alle vakjes open zijn gemaakt, na 24 dagen, is het Kerst. Dan wordt Jezus geboren. Ik kan niet wachten om er over te vertellen. 

Ikzelf heb een dagkalender op mijn bureau. Ik krijg elke dag een nieuwe spreuk of een spitse gedachte. Dat doet me wat, zeker in de Advent. Ik geniet enorm van deze maanden. St. Maarten, mijn verjaardag, Sinterklaas en Kerstmis. Ik gedenk mijn moeder en schoonmoeder, die beide in december zijn overleden. Dankbaar voor wat zij betekent hebben, word ik stil en ga ik weer door.

De adventsperiode staat voor verlangen en uitzien naar de komst van iets moois. En wat hebben we dat perspectief hard nodig! Veel mensen leven in onzekerheid en armoede. De cijfers zijn schrikbarend: in Losser leven ruim 450 jongeren tussen 13 -18 jaar in armoede. In andere plaatsen zal het niet anders zijn. Voedselbanken maken weer meer pakketten. Tegelijkertijd zie ik ook in deze maanden acties ontstaan om nabijheid en verbinding te brengen. Ik roep iedereen die dat kan op om iets voor een ander te doen. Het werkt ook voor jou! Iedereen, maar vooral jonge mensen, wens ik perspectief toe. Iets om naar toe te leven, iets om voor ‘te knokken’. Vrede en alle goeds!

Ans te Lintelo
Coordinator jongerenactiviteiten
Parochies Zuid-oost Twente

In 1999 hebben de Verenigde Naties 12 augustus uitgeroepen tot Internationale Dag van de Jeugd. Deze Dag staat volledig in het teken van kinderen van 15 tot 24 jaar en wat zij betekenen voor de wereld. De VN geeft als belangrijkste reden: enkele jaren van nu, zijn zij het die uw eten prakken en u rondrijden door een park als uw land sterk vergrijst. 

Ik voel me opgeroepen om de leefwereld van onze jeugd te begrijpen. Ik wil goed naar hen luisteren, met hen bespreken wat er leeft, en voor-leven. Ik gun de jeugd plezier in het leven, prijs hun ambities en dromen. Ik hoop dat ze zich met al de eigen-aardigheden en talenten zullen ontwikkelen. En zoals de VN zegt, hoop ik ook dat er iemand is die, als ik het niet meer kan, voor mij wil zorgen. 

Ik zie in mijn werk gelukkig wel jeugd die ‘de zorg’ in wil. Het aanbod is groot: 1250 verschillende opleidingen en trainingen. Van zorg/verpleegkunde, sociaal pedagogische hulpverlening, maatschappelijk werk en dienstverlening, tot jeugdzorg of pedagogiek. Je kunt er je beroep van maken. Ook zullen er altijd vrijwilligers in de zorg nodig zijn.

De gemeenschap die kerk heet, gaat me aan het hart. Vrijwilligers binnen de kerk dragen nu nog zorg voor uiteenlopende zaken, voor mensen die nabijheid en zorg vragen. De beroepsgroep priesters en diakens wordt kleiner. Punten van zorg. Hoe zorg je ervoor dat jeugd zich wil inzetten voor het werk in de kerk? Want wie…

 

Ans te Lintelo
Coordinator jongerenactiviteiten
Parochies Zuid-oost Twente

cross

Leuk je te ontmoeten. Hoe gaat het ermee? Oh, goed hoor! Zo begint vaak een contact. Heel herkenbaar he?  Vaak blijft het een oppervlakkige kennismaking. Je kunt ook niet met iedereen een ‘echte‘ ontmoeting hebben. Elkaar tegenkomen is ook goed en fijn. Soms voel je op de eerste kennismaking een klik. Er is wederzijdse belangstelling, er wordt tijd genomen om naar elkaar te luisteren. Tenminste zo vergaat het mij wel eens.  Dat voelt als een echte ontmoeting. Als je elkaar dan wat vaker tegenkomt, en gemeenschappelijke thema’s ontdekt, verdiept zich de ontmoeting nog verder. Dan kan er vriendschap ontstaan, maar dat hoeft niet per se. Vriendschap bestaat ook in allerlei gradaties en intensiteiten. 

In het jongerenwerk voor de kerk is het eerste contact met de jongere van groot belang. (You never get a second change for the first impression). Dat moet goed zijn, anders volgt er niets. Zo voel ik dat. Daarom presenteer ik ‘het jongerenwerk van de kerk’ graag met een spel, of een activiteit. Ik laat zo zien dat het leuk is, om meer van te willen weten/zien. Je kunt met woorden uitleggen wat de bedoeling is, maar je kunt het ook laten ervaren. Ik begrijp dat meedoen aan een spel of een activiteit best spannend is, want je weet niet wat je kunt verwachten, maar toch is het ook een basis voor een verdere ontmoeting. Ik wil ook laten zien dat je iets hebt aan onze ontmoeting. Dat je God in mensen kunt ont-moeten. 

Ans te Lintelo
Coordinator jongerenactiviteiten
Parochies Zuid-oost Twente


cross

Tijdens de lockdown spelen wij vaker een spelletje. Je kunt winnen en verliezen. Dat hoort erbij!
Dan spelen we opnieuw en krijgt iedereen  een nieuwe kans.  Er is altijd een volgende kans.
Pasen is het feest van het leven. God laat zien dat Hij nooit iemand loslaat. Hij houdt Jezus vast, dwars door de dood heen.
We mogen geloven dat God ook ons vasthoudt, zelfs als we sterven. We gaan ook in ons geloof uit van nieuwe kansen.

In week 11 en 12 heb ik tien basisschoolklassen mogen ontvangen in de kerken van Haaksbergen en Losser bij het project: Het lijdensverhaal, een verhaal over pesten.
De kinderen maakten kennis met het verhaal van De Kruisweg via een korte vertelling. Daarna liepen de kinderen een kruisweg tegen pesten langs actuele situatiefoto’s.

Via opdrachten dachten ze in tweetallen na over hoe het is om de pester, de gepeste, de helper of de toeschouwer te zijn. De adviezen aan de gepeste logen er niet om. Het liep uiteen van: ‘zoek hulp’ tot ‘draai je gewoon om, het gaat vanzelf wel over’. Tegen de pester werd vaak gezegd: ‘jij bent zeker zelf ook gepest of niet?’ , en ‘je bent maar zielig’, en ‘STOP ERMEE!” Na afloop was er genoeg om over na te praten. De leerkrachten kregen ook tips van de kinderen over hoe in de klas om te gaan met pestgedrag. Bv. op een afgesproken moment over pesten praten, de pester schorsen.  Mijn boodschap aan de groep: Je krijgt een nieuwe kans,  pesten is te OVERWINNEN!

Ans te Lintelo
Coordinator jongerenactiviteiten
Parochies Zuid-oost Twente
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06 30958689

Activiteiten kalender
Recente berichten
Ga naar boven