Mijn kleinkinderen kregen er één in hun schoentje. Ook wel een kleurboek hoor, maar toch ook een adventskalender. De oudste twee van 6 leren hoelang het nog duurt voor het Kerstfeest is. Elke dag een vakje open maken en één verrassing vinden stelt de kinderen op de proef. Pas alle vakjes open zijn gemaakt, na 24 dagen, is het Kerst. Dan wordt Jezus geboren. Ik kan niet wachten om er over te vertellen.
Ikzelf heb een dagkalender op mijn bureau. Ik krijg elke dag een nieuwe spreuk of een spitse gedachte. Dat doet me wat, zeker in de Advent. Ik geniet enorm van deze maanden. St. Maarten, mijn verjaardag, Sinterklaas en Kerstmis. Ik gedenk mijn moeder en schoonmoeder, die beide in december zijn overleden. Dankbaar voor wat zij betekent hebben, word ik stil en ga ik weer door.
De adventsperiode staat voor verlangen en uitzien naar de komst van iets moois. En wat hebben we dat perspectief hard nodig! Veel mensen leven in onzekerheid en armoede. De cijfers zijn schrikbarend: in Losser leven ruim 450 jongeren tussen 13 -18 jaar in armoede. In andere plaatsen zal het niet anders zijn. Voedselbanken maken weer meer pakketten. Tegelijkertijd zie ik ook in deze maanden acties ontstaan om nabijheid en verbinding te brengen. Ik roep iedereen die dat kan op om iets voor een ander te doen. Het werkt ook voor jou! Iedereen, maar vooral jonge mensen, wens ik perspectief toe. Iets om naar toe te leven, iets om voor ‘te knokken’. Vrede en alle goeds!
Ans te Lintelo
Coordinator jongerenactiviteiten
Parochies Zuid-oost Twente
10 jongeren staan in mijn Whatsappgroep met de titel M25. Ze zijn tussen de 12 en 14 jaar. De eersten kwamen bij elkaar nadat ze het sacrament van het H. Vormsel hadden ontvangen, onder leiding van Pastor Margot Dijkman. Inmiddels zijn ook broertjes en zusjes en andere jonge belangstellenden welkom om mee te doen. Wat ze doen? Ze willen zich graag inzetten voor een ander. Ze bedenken in principe hun eigen activiteiten. Ook enkele ouders maken deel uit van de groepsapp. Ze ondersteunen hun kinderen, dat is heel fijn. Laten we hopen dat ze in de rest van het schooljaar weer ‘aan het werk’ kunnen, want dat geeft hen een heel goed gevoel.
Op zondagmiddag 24 oktober heb ik M25 uitgenodigd voor het uitdagende spel ‘Op zoek naar Judas’.
Even iets voor henzelf. Daarna hebben ze de plannen gemaakt: iets voor de ouderen doen. Daarvoor heb ik contact opgenomen met Pastor Margot. Misschien dat zij kan overleggen waar M25 een steentje aan kan bijdragen. Anders heeft M25 nog wel ander een leuk idee. Hopelijk gooit corona geen roet in het eten.
M25 betekent Mattheus vers 25. Een gedeelte uit het Bijbelboek. Hierin staan de ‘Zeven werken van Barmhartigheid’ genoemd: De dorstige te drinken geven, de hongerige voeden, de zieke bezoeken, de naakte kleedden, de gevangene bezoeken, de vreemdeling herbergen en de dode begraven. Een inspiratie voor vele goede werken. Ik voorzie nog mooie activiteiten voor deze enthousiaste groep jongeren. Denk jij nu, daar zou ik ook wel bij willen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
In 1999 hebben de Verenigde Naties 12 augustus uitgeroepen tot Internationale Dag van de Jeugd. Deze Dag staat volledig in het teken van kinderen van 15 tot 24 jaar en wat zij betekenen voor de wereld. De VN geeft als belangrijkste reden: enkele jaren van nu, zijn zij het die uw eten prakken en u rondrijden door een park als uw land sterk vergrijst.
Ik voel me opgeroepen om de leefwereld van onze jeugd te begrijpen. Ik wil goed naar hen luisteren, met hen bespreken wat er leeft, en voor-leven. Ik gun de jeugd plezier in het leven, prijs hun ambities en dromen. Ik hoop dat ze zich met al de eigen-aardigheden en talenten zullen ontwikkelen. En zoals de VN zegt, hoop ik ook dat er iemand is die, als ik het niet meer kan, voor mij wil zorgen.
Ik zie in mijn werk gelukkig wel jeugd die ‘de zorg’ in wil. Het aanbod is groot: 1250 verschillende opleidingen en trainingen. Van zorg/verpleegkunde, sociaal pedagogische hulpverlening, maatschappelijk werk en dienstverlening, tot jeugdzorg of pedagogiek. Je kunt er je beroep van maken. Ook zullen er altijd vrijwilligers in de zorg nodig zijn.
De gemeenschap die kerk heet, gaat me aan het hart. Vrijwilligers binnen de kerk dragen nu nog zorg voor uiteenlopende zaken, voor mensen die nabijheid en zorg vragen. De beroepsgroep priesters en diakens wordt kleiner. Punten van zorg. Hoe zorg je ervoor dat jeugd zich wil inzetten voor het werk in de kerk? Want wie…
Ans te Lintelo
Coordinator jongerenactiviteiten
Parochies Zuid-oost Twente
Leuk je te ontmoeten. Hoe gaat het ermee? Oh, goed hoor! Zo begint vaak een contact. Heel herkenbaar he? Vaak blijft het een oppervlakkige kennismaking. Je kunt ook niet met iedereen een ‘echte‘ ontmoeting hebben. Elkaar tegenkomen is ook goed en fijn. Soms voel je op de eerste kennismaking een klik. Er is wederzijdse belangstelling, er wordt tijd genomen om naar elkaar te luisteren. Tenminste zo vergaat het mij wel eens. Dat voelt als een echte ontmoeting. Als je elkaar dan wat vaker tegenkomt, en gemeenschappelijke thema’s ontdekt, verdiept zich de ontmoeting nog verder. Dan kan er vriendschap ontstaan, maar dat hoeft niet per se. Vriendschap bestaat ook in allerlei gradaties en intensiteiten.
In het jongerenwerk voor de kerk is het eerste contact met de jongere van groot belang. (You never get a second change for the first impression). Dat moet goed zijn, anders volgt er niets. Zo voel ik dat. Daarom presenteer ik ‘het jongerenwerk van de kerk’ graag met een spel, of een activiteit. Ik laat zo zien dat het leuk is, om meer van te willen weten/zien. Je kunt met woorden uitleggen wat de bedoeling is, maar je kunt het ook laten ervaren. Ik begrijp dat meedoen aan een spel of een activiteit best spannend is, want je weet niet wat je kunt verwachten, maar toch is het ook een basis voor een verdere ontmoeting. Ik wil ook laten zien dat je iets hebt aan onze ontmoeting. Dat je God in mensen kunt ont-moeten.
Ans te Lintelo
Coordinator jongerenactiviteiten
Parochies Zuid-oost Twente
Tijdens de lockdown spelen wij vaker een spelletje. Je kunt winnen en verliezen. Dat hoort erbij!
Dan spelen we opnieuw en krijgt iedereen een nieuwe kans. Er is altijd een volgende kans.
Pasen is het feest van het leven. God laat zien dat Hij nooit iemand loslaat. Hij houdt Jezus vast, dwars door de dood heen.
We mogen geloven dat God ook ons vasthoudt, zelfs als we sterven. We gaan ook in ons geloof uit van nieuwe kansen.
In week 11 en 12 heb ik tien basisschoolklassen mogen ontvangen in de kerken van Haaksbergen en Losser bij het project: Het lijdensverhaal, een verhaal over pesten.
De kinderen maakten kennis met het verhaal van De Kruisweg via een korte vertelling. Daarna liepen de kinderen een kruisweg tegen pesten langs actuele situatiefoto’s.
Via opdrachten dachten ze in tweetallen na over hoe het is om de pester, de gepeste, de helper of de toeschouwer te zijn. De adviezen aan de gepeste logen er niet om. Het liep uiteen van: ‘zoek hulp’ tot ‘draai je gewoon om, het gaat vanzelf wel over’. Tegen de pester werd vaak gezegd: ‘jij bent zeker zelf ook gepest of niet?’ , en ‘je bent maar zielig’, en ‘STOP ERMEE!” Na afloop was er genoeg om over na te praten. De leerkrachten kregen ook tips van de kinderen over hoe in de klas om te gaan met pestgedrag. Bv. op een afgesproken moment over pesten praten, de pester schorsen. Mijn boodschap aan de groep: Je krijgt een nieuwe kans, pesten is te OVERWINNEN!
Ans te Lintelo
Coordinator jongerenactiviteiten
Parochies Zuid-oost Twente
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06 30958689
Hieronder vindt u informatie van uw locatiekerk en de centrumkerk.
Locatie noord: | Locatie Zuid: | ||||
St. Jozefkerk | St. Jankerk | H. Jacobuskerk | |||
![]() |
![]() |
![]() |
In geval van pastorale nood: 06 - 39170407 b.g.g. 06 - 20874866
Uitvaart - telefoonnummer: 06 - 28567922
Pastoraal Team Enschede
Wilt u een pastor spreken? Kijk daarvoor bij het pastoraal team.
Catechese/Sacramenten
Bij vragen hierover kunt u contact opnemen met het Parochieel Dienstencentrum Enschede.
Zie ook profielen/catechese/- sacramenten (profielen zijn de werkgebieden van de pastores)