Maandag 2 maart: mail van Adrie. Fons is overleden. De tijd staat even stil. Al komt het bericht niet onverwacht, nu is het dan realiteit: Fons, onze bouwpastoor, de man die er altijd was en overal een oplossing voor wist, is niet meer bij ons.

Fons Rijckenberg

Bouwpastoor

Een naam die Fons op het lijf geschreven was. Geen bank, steen, (water)leiding of beeld in de kerk waar niet zijn vingerafdruk op te vinden is. Waar een bekende reclameboodschap zegt: “Even Apeldoorn bellen…” luidde het credo in de Jacobuskerk bij lekkage, inbraak, defecte verwarming of wat dan ook: “Even Fons bellen”. Van fundering tot haan: Fons wist raad. En het kwam altijd goed.

Restauratie Jacobuskerk

Een van de grootste projecten, die Fons begeleid en uitgevoerd heeft samen met de toenmalige leden van de locatieraad Ineke, Ans en Adrie, is toch wel de grootschalige restauratie van de Jacobuskerk geweest in 2009 en 2010. De huidige staat en uitstraling van de kerk getuigt daar nog iedere dag van.

Na de afscheidsviering van de Jacobuskerk als Eucharistisch Centrum op 31 augustus 2014 ontving Fons, evenals de andere leden van de locatieraad, het Jacobusinsigne.

Vereniging tot Instandhouding van de Jacobuskerk

Daarnaast is Fons vanaf 2007 bestuurslid bij de Vereniging tot Instandhouding ven de Jacobuskerk en vanaf 2017 is hij daarvan voorzitter. De vereniging stelt soms gelden beschikbaar voor onderhoud aan de Jacobuskerk, dat niet uit andere bron gedragen kan worden.
Ook hier is Fons een sturende kracht geweest om de vereniging financieel gezond te houden, zodat de doelstelling daadwerkelijk kon en kan worden gerealiseerd.

Beheergroep Jacobuskerk

Met de nieuwe structuur die in de parochie werd ingevoerd werd Fons lid van de lokale beheergroep en daarbinnen verantwoordelijk voor bouwzaken. Daarnaast adviseerde hij het bestuur op het gebied van bouwzaken voor andere kerken binnen de parochie.

Willibrord Plaquette

Ook voor Fons begonnen de jaren te tellen en moest hij hier en daar een stapje terugdoen, al probeerde hij er nog zoveel en zo vaak mogelijk te zijn. En deed er nog allerlei klussen bij. Zorgde voor de kruisjes voor overledenen. Maar ook voor de koffie in het parochiehuis als dat nodig was. Het bouwplan voor het altaar in de tuin voor de viering Maria ten Hemelopneming op 15 augustus kwam van Fons.

Op 1 september 2019 ontving werd Fons door zijn echtgenote Rikie op zondagmorgen onder valse voorwendselen meegenomen naar de Jacobuskerk. Fons had al een voorgevoel, dat er iets ging gebeuren. Dat zijn familie al boven op het koor zat toen Fons en Rikie binnenkwamen wist hij niet. Maar toen Paul Daggenvoorde hem en Rikie tijdens de viering vroeg naar voren te komen, werd het Fons duidelijk dat er iets bijzonders ging gebeuren. Fons ontving de Willibrordplaquette als dank voor zijn vele vele verdiensten voor de parochie in het algemeen en de jacobuskerk in het bijzonder. Een welgemeend applaus volgde en naderhand werd er in het parochiehuis nog lang nagepraat.

fons2019d

Herinnering

Mooie herinneringen aan Fons. Heel veel ook. We kunnen een Pelgrim vol schrijven, in de wetenschap dat er niets meer bij gaat komen. Maar wat blijft is de herinnering aan een bevlogen, betrokken, aimabel en deskundige collega-vrijwilliger, aan wie we allemaal en altijd met een glimlach terug zullen denken.

We gaan hem missen.

Ter herinnering aan Fons Rijckenberg

13 oktober 1935 – 2 maart 2021

Namens allen,

Beheergroep en Pastoraatgroep Jacobuskerk

fons5