Als het kerkbestuur in 1931 van de aartsbisschop van Utrecht mag beginnen met de voorbereidende maatregelen voor een nieuwe kerk, wordt meteen gedacht aan de bouw van een forse, moderne stadskerk. Men werd ook aangestoken door de in 1928 voltooide restauratie en verfraaiing van de protestantse Grote Kerk aan de Oude Markt en eveneens door het op steenworp afstand in aanbouw zijnde nieuwe stadhuis in Scandinavische stijl van architect Friedhoff. Voor het ontwerp van de Jacobuskerk werd de 41-jarige architect Hendrik Willem Valk (1886-1973) uit Den Bosch gevraagd, die toentertijd als een van de beste kerkenbouwers van Nederland werd gezien. Valk die eerder zijn naam gevestigd had met de monumentale koepelkerk van St. Jan in Waalwijk (1925), maakte juist in die jaren furore met de sublieme dorpskerk van de H. Jozef in Achterveld (1933). Het ontwerp voor de Enschedese Jacobuskerk maakte hij samen met de 37-jarige architect Johan Sluijmer (1894-1979) uit Enschede. Beiden kenden elkaar doordat zij als tekenaar hadden gewerkt bij de kerkenarchitect en gewelven-specialist Wolter te Riele in Deventer. Valk en Sluijmer ontwierpen een kerk met dubbele koepel, geïnspireerd door de kerk in Waalwijk en met een materiaalkeuze als in Achterveld.
Een kerk waarin duizend mensen van alle kanten onbelemmerd uitzicht hadden op het altaar. De eerste steen is gelegd door bouwpastoor W.A. Rademaker op het feest van St. Jacobus op 25 juli 1932.
De hoofdaannemer was G. Ribberink uit Hengelo. Na oplevering van de bouw werd de kerk ingewijd op 29 juni 1933 door de aartsbisschop van Utrecht, monseigneur J.H.G. Jansen. De torenklokken dateren van 1958, toen de kerk vijfentwintig jaar bestond.

Architectuur in romaanse en byzantijnse stijl
Jacobus 75 jarig boekje resize