Nieuwsbrief pastoraal team Zuidoost TwenteZuidoosttwente parochies

Woensdag 22 april 2020

Gedurende Corona-crisis

Komende besloten vieringen in kleine kring op de zondag

 

H.M.G. Losser

9.00 uur

Sint Jozef Enschede

11.00 uur

H. Pancratius Haaksbergen

9.30 uur

Zondag 26 april

J. Kortstee

W. Rekveld

P. Daggenvoorde

Zondag 3 mei

W. Rekveld

P. Daggenvoorde

J. Kortstee

Zondag 10 mei

P. Daggenvoorde

J.Kortstee

W. Rekveld

Zondag 17 mei

J. Kortstee

W. Rekveld

P. Daggenvoorde

Donderdag 21 mei

Hemelvaartsdag

W. Rekveld

P. Daggenvoorde

J. Kortstee

Zondag 24 mei

P. Daggenvoorde

J.Kortstee

W. Rekveld

Zondag 31 mei (Pinksteren)

J. Kortstee

W. Rekveld

P. Daggenvoorde

De vieringen in de Maria Geboortekerk te Losser en de Pancratiuskerk te Haaksbergen kunnen via de kerkradio gevolgd worden. De vieringen in de Jozefkerk zijn live te volgen via het YouTube-kanaal van de ‘St. Jozefkerk Enschede’.

 

Randstadbundels voor luisteraars kerkradio Haaksbergen

Luisteraars naar de kerkradio in Haaksbergen, die thuis graag de liederen meelezen of zingen uit de Randstadbundel, maar nog geen bundel thuis hebben, kunnen Johan Eijsink om een bundel vragen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 053 – 572 59 81 / 06 – 12 85 17 80.

 

Impressie besloten vieringen Pancratiuskerk

Gerard Vaanhold blijft opnamen maken van de besloten vieringen in de Pancratiuskerk. In de loop van de zondag zet hij ze op de website van de Franciscusparochie achter ‘beeldmateriaal’: http://www.pvhaaksbergen.nl/beeldmateriaal/ .

 

Gebeds- en misintenties

In alle drie de parochies kunt u mis-/gebedsintenties per mail doorgeven. Geef daarbij aan voor welke viering. De intenties worden niet gepubliceerd in de parochiemedia, maar wel meegenomen in de voorbede. Er worden geen kosten in rekening gebracht. Een vrije gift is zeer welkom.

U kunt uw intentie per mail doorgeven aan:

 • Jozefkerk Enschede: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Pancratiuskerk Haaksbergen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Uw vrije gift kunt u overmaken op:

 • NL29RABO0103764119 t.n.v. ‘R.K. Parochie Maria Vlucht’
 • NL15RABO 0153166665 t.n.v. 'Parochie St. Jacobus de Meerdere te Enschede'.
 • NL87RABO0118098802 t.n.v.’Parochie Sint Franciscus van Assisië’.

 

Ter inspiratie

Nel Niekus, parochiaan in de Franciscusparochie, werd geïnspireerd door wat zij om haar heen ziet gebeuren, schreef het volgende gedicht en stuurde het in.

Corona, een haast ontembaar, eng, schadelijk virus.

Overdraagbaar, moeilijk te bestrijden, gevaarlijk dus.

Radicale ziekteverwekker, dodelijke sluipmoordenaar.

Overal in de wereld waart het rond, onzichtbaar.

Nederlanders, volgt alle maatregelen, nauwgezet.

Aandacht vragen van Boven, kracht van het Gebed.

Geduld is een schone zaak, dit is een overbekende spreuk.

En dit corona-virus houdt ons binnen, niet altijd even leuk.

Door af en toe contact met elkaar hoef je niet alleen te zijn

Uren, dagen, weken duurt corona, hoe lang nog dit termijn?

Lang of kort, geduld moeten bewaren leren we als geenéén.

Daarom veel sterkte, misschien eenzaam, maar niet alleen!

Onderneem je zelf mooie initiatieven en wil je anderen op ideeën brengen, laat ons het weten!

Voorbereiding Eerste heilige Communie

Er komen vragen binnen m.b.t. de vieringen van de Eerste heilige Communie. Kan het wel doorgaan op de nu vastgestelde data? Die vragen zijn ook de vragen van het pastoraal team. Wij varen echter op de aanwijzingen, die we van de overheid en het bisdom ontvangen. Voorlopig richten we ons in onze voorbereiding op de vieringen, zoals die nu afgesproken zijn. Over een maand weten we waarschijnlijk meer. Maar ook wij vragen ons af: ‘Kan er überhaupt communie worden gedeeld?’ ‘Hoe gaat dat met de anderhalve meter-maatschappij in de kerk?’ Het lijkt ons onwaarschijnlijk, dat we de komende maanden of langer als vanouds kunnen vieren met koren en grote aantallen aanwezigen zoals we gewend waren. Dat is pijnlijk, maar onontkoombaar. Mochten de vieringen van de Eerste heilige Communie opnieuw worden opgeschoven, dan krijgen betrokkenen zo snel mogelijk bericht.

Het doorschuiven van de voorbereiding naar volgend schooljaar is echter onmogelijk. Daar hebben we gewoonweg de capaciteit niet voor. De voorbereiding op de Eerste heilige Communie van de huidige communicanten zal dus thuis doorgaan aan de hand van digitale lessen, die aan de ouders (in de Jacobusparochie en parochie Maria Vlucht) worden toegestuurd. De voorbereiding zal voor de zomervakantie zijn afgerond. De afgelopen week ging het over bidden en stuurden communicanten zelfgeschreven gebeden in. Hieronder een impressie.

#Nietalleen.nl: https://www.youtube.com/watch?v=tOgapO2BqZI&feature=youtu.be

Inmiddels hebben landelijk 3541 mensen contact opgenomen via #Nietalleen. Van hen hadden er 2152 personen een hulpvraag, 1615 mensen gebruikten het landelijke telefoonnummer om hun verhaal te doen en een praatje te maken. We hebben 1264 personen gekoppeld aan een lokaal initiatief. Verder hadden 622 bellers en mailers een opmerking, een vraag over #Nietalleen of belden om hun aanbod te delen.

Het beeld waarom mensen bellen blijft redelijk gelijk. Nog steeds zoeken de meeste mensen een praatje en geven aan zich eenzaam te voelen. Een deel van deze mensen heeft voldoende aan een gesprek met iemand van het landelijke belpanel. Soms wordt er met hen gebeden. Een aantal mensen belt (zeer) frequent. Veel mensen die een praatje zoeken worden gekoppeld aan een lokaal initiatief. Daarnaast blijft er vraag naar praktische hulp, zoals boodschappen halen of iets in huis of tuin doen. Mensen bellen ook om verrassingen te regelen voor hun familie of vrienden, bijvoorbeeld voor verjaardagen en jubilea. Het aantal bellers dat aangeeft te maken te hebben met psychische en psychiatrische problematiek blijft ongeveer gelijk.  

  

Bloemetje van deze week

 Er is deze week een bloemetje bezorgd bij:

 • Dhr. en Mevr. Barkel, Beukstraat Enschede, namens geloofsgemeenschap Enschede Zuid

Overleden

Hieronder vermelden we de namen van overleden parochianen, zoals die afgelopen week aan de telefoonwachten van de drie parochies zijn doogegeven. We zijn daarbij afhankelijk van wat uitvaartondernemingen of parochianen zelf aan onze telefoonwachten doorgeven. Veel uitvaarten vinden momenteel buiten de parochie om in besloten kring plaats. Deze week noemen wij:

 • 8 april: Jannie Theussink-Bakker, 72 jaar, Twenteweg 28, Enschede
 • 11 april: Hermina Vrijkotte-Effting , 79 jaar, Pelmolenstraat 70, Enschede
 • 14 april: Lisette Borkens, 49 jaar, uit Enschede
 • 14 april: Ger Bramer, 82 jaar, Offenbachlaan 4 uit Enschede
 • 16 april: Henk Meulenbroek, 70 jaar, Dahliastraat 54, Enschede
 • 16 april: Ada Scholten-Meulenkamp, 92 jaar, Scholtenhagenweg 42, Haaksbergen.
 • 17 april: Suze ter Huurne-Tijhuis, 86 jaar, het Saalmerink Haaksbergen, voordien Buurse
 • 18 april: Harry Haarman, 75 jaar, Eikstraat 80, Enschede
 • 19 april: Hennie Brunink, 89 jaar, Beckumerstraat 163, Boekelo
 • 20 april: Herman ter Huurne, 91 jaar, Buurse.
 • 20 april: Jan Damhuis, 86 jaar uit Losser.

Bezinning door Margot Dijkman, pastoraal werker

Blijf bij ons, Heer, want het wordt al avond. Het zijn woorden uit het evangelie van komend weekend. We lezen het verhaal van de leerlingen moedeloos onderweg naar Emmaus. Zij nodigen de vreemdeling die ze onderweg ontmoet hebben uit aan tafel. Uitgenodigd als gast verandert aan tafel zijn rol van gast in die van gastheer. Daar herkennen ze in de vreemdeling, Jezus, aan de manier waarop Hij met hen het brood breekt. Een onmogelijk geacht weerzien dat hen de ogen opende voor hoe Jezus nog steeds in hun leven aanwezig is en blijft. Verbonden met elkaar.

Blijf bij ons . . . Hoe vaak zeiden we dat niet tegen elkaar: ‘Blijf nog even, kom binnen, drink iets, eet mee’.   Wat zo vanzelfsprekend was, is het nu niet meer. En we hebben geen idee wanneer, of en hoe dit weer terug komt. We redden ons nu met telefoontjes en mails en beeldbellen. Misschien wel door ervaren we, meer dan ooit, hoe kostbaar het is als je mensen in je huis kunt ontvangen en hoe gastvrijheid geven jezelf kan verrijken. Anderen in je huis ontvangen, met elkaar delen wat er is aan voedsel én wat er leeft in je hart, kan je de ogen openen voor wat er meer is dan je eigen verdriet, zorg en vreugde. Het geeft een diepere verbondenheid.

Blijf bij ons Heer . . . In het breken en delen van het brood vieren we onze verbondenheid met de Heer. En vinden wij de kracht om op onze beurt in onze tijd in Jezus voetspoor te gaan. Mensen onderling verbonden, die dienstbaar zijn aan elkaar. Dat vieren we als we samen komen rond de tafel van de Heer. Nu doen we dat nog op afstand, straks zo hopen en bidden wij weer samen in een ruimte.

Contact met pastoresteam

Pastoor Paul Daggenvoorde:     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 391 70 407
Parochievicaris Willy Rekveld:   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 208 74 866
Pastoraal werker:                        Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 412 52 558
Pastoraal werker:                        Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 300 98 833
Pastoraal werker:                        Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 389 03 999

Websites parochies:

www.mariavlucht.nl
www.katholiekenschede.nl
www.franciscusparochie.nl

Facebookpagina’s parochies:

https://www.facebook.com/Mariavlucht/
https://www.facebook.com/JacobusEnschede/
https://www.facebook.com/franciscusparochieboekelobuursehaaksbergen/
cross