NieuwsbriefZuidoosttwente parochies
Pastoraal team Zuidoost Twente
Woensdag 15 december 2021 

Activiteiten in de aanloop naar Kerst
Haaksbergen zaterdag 18 december: Koren zingen voor de Bonifatiuskerk
Terwijl op zaterdagmiddag 18 december binnen de Advent Wonder Wandeling plaatsvindt, zingen buiten voor de kerk tussen 14.00 en 17.00 uur een aantal koren. Het programma is als volgt:

zingen voor de Bonifatiuskerk14.00 uur: Koorgroep Pancratius / Bonifatius
14.30 uur: Brothers Two (Henk en Benno Goering)
15.00 uur: Koorgroep Pancratius / Bonifatius
15.30 uur: Gaudete (Frank Beuger en Henk Hemink)
16.00 uur: Koorgroep Pablokoor
16.30 uur: Brothers Two (Henk en Benno Goering)

Kom luisteren en geniet tussen het boodschappen halen door van vrolijke Kerstmuziek!

 

advent wonderHaaksbergen zaterdag 18 december: Advent Wonder Wandeling in de Bonifatiuskerk
In de Advent van 2016 zijn we begonnen met een wondermooie traditie: de Advent Wonder Wandeling in de Pancratiuskerk te Haaksbergen. Vorig jaar kon deze helaas niet doorgaan. Maar nu gaan we weer op weg naar Bethlehem. Niet in de Pancratiuskerk, maar in de Bonifatiuskerk in de Veldmaat.

Voor wie het nog niet kent: het draait om Stilte en om Horen. Beide met een hoofdletter. In deze wereld vol lawaai, haast en hectiek is het vaak moeilijk om aan beide toe te komen. Terwijl we het allemaal zo nodig hebben. En nu meer dan ooit.

Wees daarom allemaal van harte welkom. Kom en wandel door de kerk naar de kerststal. Steek een kaarsje op voor wie of wat u dierbaar is. Geniet de schoonheid en Hoor de Stilte. En wie weet waar de weg naar Bethlehem u brengt. U bent welkom op 18 december van 14.00 tot 17.00 uur.


speurtochtSpeurtocht langs kerststallen in Winkelhart Enschede
In het winkelhart van Enschede is van Advent en Kerstmis een tentoonstelling van Kerststallen opgebouwd. Maar liefst 17 winkeliers en andere locaties hebben daarvoor een plekje in hun winkel of etalage beschikbaar gesteld

Aan deze kerststallen tentoonstelling is een speurtocht voor kinderen en ouders verbonden De speurtocht is op papier. Deze kan in enkele winkels en in de dagkapel van de Jacobuskerk afgehaald worden. Binnenkort kan de speurtocht ook van de website van de Jacobus de Meerdere Parochie Enschede gedownload worden. Uiteraard is er ook iets te winnen voor de kinderen. Daarvoor levert u de speurtocht in bij het City Pastoraat, Langestraat 51. Als deze gesloten is, gewoon door de brievenbus in de deur van nr. 51 doen.

 

Haaksbergen: Kerstvieringen voor ouderen op 22 en 23 december
De Marktmis in de Pancratiuskerk op woensdag 22 december en de Lauden op donderdag 23 december staan dit jaar in het teken van Kerst. Beide vieringen beginnen om 9.30 uur. In de Pancratiuskerk gaat pastoraal werker Frank de Heus voor, in de Bonifatiuskerk pastor Willy Rekveld. In beide vieringen wordt de zang ondersteund door een kleine koorgroep. Er is dit jaar naderhand helaas geen gezellig samenzijn mogelijk. Als u een graflichtje meeneemt, kunt u het licht van Bethlehem mee naar huis nemen!

 

Enschede Zuid 23 december: Vroege Kerst in Marktmis Verrijzeniskerk
De donderdagmorgenviering in de voormalige Verrijzeniskerk zal aanstaande donderdag 23 december in het teken van Kerst staan. Pater Ben gaat samen met pastor Frank de Heus voor. De viering begint als gewoonlijk om 09.30 uur. U kunt naar binnen via de deur onder de klokkentoren. Er is na afloop géén gezellig samenzijn als bij ‘ouderen en kerk’. Er is alleen een viering in de kerk.


Losser: Kerstexpositie Steenfabriek de Werklust (12 december tot en met 6 januari)
kerstexpositie


In deze op alle fronten donkere dagen, breekt er toch een beetje licht door. Dit jaar wordt namelijk weer de Kerstexpositie gehouden in Steenfabriek de Werklust aan de Oldenzaalsestraat in Losser (ingang via de achterkant/Havezathesingel).

Vele kerststallen en groepen worden op de sfeervolle stookzolder van de steenfabriek op fraaie wijze geëxposeerd. Te zien zijn groepen en stallen uit verschillende materialen, diverse groottes en ook uit het buitenland. Ook de prachtige stal en groep uit de voormalige St. Martinuskerk in Losser zijn hier te bewonderen. Bovendien is er op het terrein ook een kerstmannen museum met honderden kerstmannen in alle vormen en maten.

Dit jaar moeten de bezoekers zich natuurlijk houden aan alle actuele corona maatregelen (zoals mondkapje en coronapaspoort) en mede hierom gaat de traditionele lichtjesavond op Kerstavond niet door.

De expositie wordt gehouden van 12 December 2021 tot en met 6 Januari 2022  en dan donderdags tot en met zondags. Gesloten op eerste en tweede Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Geopend van 12.30 uur tot 17.00 uur. De entree is: € 3,-- voor volwassenen en € 2,-- voor kinderen van 4 tm 11 jaar. Mocht u het échte kerstverhaal willen ervaren is een bezoek aan de expositie zeer aan te raden!

kinder kister walk throughKinderkerst-activiteiten op vrijdag 24 december
Haaksbergen Bonifatiuskerk 24 december: ‘Kinder-Kerst Walk-through’
In plaats van de kleuter- en gezinsviering zal er vrijdag 24 december tussen 15.30 en 17.00 uur een ‘Kinder-Kerst Walk-through’ plaatsvinden in en om de Bonifatiuskerk. Kinderen met familie en belangstellenden kunnen een route van zo’n 20 minuten lopen langs verschillende levende (!) figuren uit het Kerstverhaal, Maria, Jozef, herders en schapen, Herodes en anderen …, een kaarsje aansteken bij de stal, een kerstwens hangen in een boom, een ster vouwen, kijken naar een korte Kerstfilm, luisteren naar een engelenkoortje en midwinterhoornblazers, iets drinken … Kinderen vanaf groep 6 en volwassenen vragen we een mondkapje te dragen. Je hoeft je niet aan te melden, maar als jij je aanmeldt bij This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. dan geven we jou een starttijd. Zo kunnen we belangstellenden over de anderhalf uur spreiden. Kom ook en snuif het Kerstverhaal op!

 

Enschede Zuid 24 december: Kleuter- kinderviering in de St. Jan kerk.
In de Sint Jan-kerk in Enschede zal er op 24 december om 16.00 uur een kerstviering plaatsvinden. Het wordt een viering voor alle kinderen. Ouders en Grootouders zijn natuurlijk ook welkom. Het kinderkoor Jacobus de Meerdere, o.l.v. Valery zal de viering met feestelijke zang ondersteunen, Andrea neemt de kerst/bijbel verhalen en uitbeelding voor haar rekening.We komen samen met mondkapjes volgens de regels van het RIVM,  als iedereen een plaats heeft mogen de mondkapjes af. We houden 1.5m afstand.

Het wordt een Klokjesviering, dus verheug je op veel klokjesgeluiden. Met figuurtjes en beeldjes wordt er een levend verhaal van gemaakt, waar we nog even over napraten. We nemen een lichtje van Kerst mee naar huis en brengen het naar iedereen. Na de viering mogen de kinderen ‘corona-proof’ de grote kerststal bekijken. Het is nodig dat kinderen én volwassenen zich voor deze viering aanmelden op: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

 

Losser 24 december: Op bezoek bij de kerststal
Op 24 december tussen 15.30 uur en 17.00 uur is er een kerst-door-loop voor kinderen en hun (groot)ouders in de H. Maria Geboortekerk te Losser. Zo’n bezoekje duurt ongeveer 20 minuten. We worden welkom geheten door de midwinterhoorn. De kinderen kunnen bij het binnenkomen een kerstwens opschrijven. De wens kan verderop in de kerstboom worden opgehangen. Wie doorloopt hoort het kerstverhaal. Bij de kerststal kan een kaarsje worden opgestoken. Tot slot staan er drie koningen die iets om te knutselen meegeven naar huis. De traditionele melkbus staat klaar voor een vrijwillige bijdrage in de onkosten. We vragen iedereen om afstand te houden, de handen te ontsmetten en bij binnenkomst een mondkapje (vanaf groep 6) te dragen. Welkom!

 

Blik op de afgelopen week …
Enschede Zuid: Kinderwoorddienst Sint Jan tweede en derde Advent                                

Op zondagochtend 5 december, de tweede adventzondag stak Ayana de kaars voor de tweede zondag aan en las onderstaand gedicht voor.

derde advent

 

 

 

 

 

 
Een vlam die langzaam groter wordt, vertelt een mooi verhaal.
Het licht van onze goede God schijnt voor ons allemaal.
Geloof maar dat Hij mensen ziet. Een stem zegt: ‘Wees gegroet.’
Want God vergeet de mensen niet en Hij komt naar ons toe.

 derder advent

 

 

 

 

 

 

 

De derde Advent, zondag 12 december, hebben wij gelezen over de ontmoeting van Elisabeth en Maria, hoe blij ze waren. We hebben ook de vraag gesteld: ‘Voel jij dat ook? Wat precies, en is dat te zien?’ We hebben een stukje Magnificat laten horen en een muzikaal stukje gedecodeerd. Komende zondag 19 december, wordt het kind van Zacharias geboren en gaan we het hebben over de namen, die van Johannes maar ook over onze eigen namen. Kom jij ook?                                                                                               

Doe eventjes je ogen dicht en tel dan maar tot drie.
Je zult het zien: het wordt al licht. Dat heet nou liturgie!
Wees blij omdat de Redder komt en zing het hoogste lied.
Want als de Heer op aarde komt zorgt Hij dat jij geniet.

De Laatste Kinderwoorddienst is op: Zondag 19 december in de St.Jan Kerk. We hopen dat de kinderen er weer bij zijn J Veel kerstgroetjes, Werkgroep Kinderwoorddienst St. Jan

 

bloemenEnschede Zuid: De bloemen gingen deze week naar mijnheer en mevrouw Terhürne.

 

Overzicht Kerstvieringen Zuidoost Twente

Vrijdag 24 december

 • 15.30-17.00 uur, Bonifatiuskerk Haaksbergen: Kinderkerst Walkthrough, F. de Heus
 • 16.00 uur, Sint Jan Enschede: Kinderviering, T. Hannink, A. Smits, V. Maduro
 • 19.00 uur, Eerder opgenomen viering Overdinkel met Dynamique (online)
 • 15.30-17.00 uur, Losser: Kinderkerst – Walkthrough, C. Berbée

Zaterdag 25 december, Eerste Kerstdag

 • 09.00 uur, Losser: Eucharistieviering, P. Daggenvoorde, Caeciliakoor
 • 09.00 uur, Haaksbergen Pancratiuskerk: Eucharistieviering, W. Rekveld, Pancratiuskoor
 • 09.30 uur, Overdinkel: Eucharistieviering, B. Visschedijk, dames- en herenkoor
 • 09.30 uur, Lonneker: Communieviering, C. Berbée, Op Toon
 • 09.30 uur, Buurse: Communieviering, F. de Heus, Allegro
 • 10.00 uur, Boekelo: Gebedsviering met gemengd koor Boekelo
 • 11.00 uur, Glanerbrug: Communieviering, C. Berbée, Herenkoor
 • 11.00 uur, Enschede Sint Joseph: Eucharistieviering, P. Daggenvoorde, Schola
 • 11.00 uur, Enschede H. Jacobuskerk: Eucharistieviering, J. Kortstee, gemengd koor Ariëns
 • 11.00 uur, Enschede Sint Jan: Communieviering, F. de Heus, gemengd koor Sint Jan-Michaël
 • 11.00 uur, Haaksbergen Bonifatiuskerk: Eucharistieviering, W. Rekveld, Bonifatiuskoor

Zondag 26 december, Tweede Kerstdag

 • 09.30 uur, Haaksbergen Pancratiuskerk, Eucharistieviering, P. Daggenvoorde, Pancratiuskoor
 • 09.30 uur, Haaksbergen Bonifatiuskerk, Gebedsviering, L. Lenderink, Pablokoor
 • 10.00 uur, Glanerbrug, Eucharistieviering, W. Rekveld, Herenkoor
 • 11.00 uur, Enschede Josephkerk, Eucharistieviering, J. Kortstee, gemengd koor Ariëns

Vrijdag 31 januari, Oudjaar

 • 17.00 uur, Enschede Ontmoetingskerk, ds. A. Reitsma en C. Berbée, oecumenische viering (digitaal)

Reserveren voor vieringen op 1e en 2e Kerstdag

Maria Vlucht

Glanerbrug  

O.L.Vrouwe

U hoeft niet te reserveren, maar de kerk heeft vanwege de 1,5 m-regel beperkte activiteit. Vol is vol.

Lonneker

Jacobus

Reserveren per e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  óf op vrijdag tussen 9.00 en 11.00 uur via het secretariaat: 053 435 93 77.

Losser

H.M.Geboorte

Reserveren per e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. óf telefonisch op maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur via het secretariaat 053 538 12 24.

Overdinkel

Gerardus / Overkant

Reserveren per e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. óf telefonisch op vrijdag tussen 10.00 en 11.30 uur via het parochiecentrum 053 538 13 04 óf via Marietje Röring 053 538 79 16 of Mia de Vries 053 538 50 16.


Jacobusparochie Enschede

Jacobus  

U stuurt in de week voorafgaand aan de viering vóór vrijdag een e-mail naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. U mag ook op donderdagochtend tussen 10.00 en 11.00 uur bellen naar het secretariaat op 053 - 4315904 .

Jan

U stuurt in de week voorafgaand aan de viering vóór vrijdag een e-mail naarThis email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Indien u geen e-mail ter beschikking heeft mag u op de vrijdag voorafgaand aan de viering tussen 10.00 en 11.00 uur José Heitbrink bellen op 053 431 62 09.

Jozef

U stuurt in de week voorafgaande aan de viering voor donderdag 11.00 uur een e-mail naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Telefonisch reserveren kan ook op donderdag tussen 9.00 en 11.00 uur op 053-4354808.


Franciscus van Assisië

Boekelo

Marcellinus

U hoeft alleen maar vooraf te reserveren wanneer u met meer personen dan normaal de viering bij wilt bijwonen. U kunt dan mailen naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of bellen naar 06 204 16 683

Buurse

Maria Praesentatie

U hoeft niet te reserveren, maar de kerk heeft vanwege de 1,5 m-regel beperkte activiteit. Vol is vol.

Haaksbergen  

Bonifatius

U stuurt vóór vrijdag een e-mail naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Als u niet kunt mailen, mag u van maandag t/m woensdag bellen naar 06 186 00 463

Haaksbergen

Pancratius

U  stuurt vóór vrijdag een e-mail naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. Als u niet kunt e-mailen, mag u van maandag t/m donderdag van 09.00 tot 10.00 uur bellen naar 06 362 98 990.


Overdinkel: Hij staat weer! De Kerststal van pastor Willy Rekveld
de kerstal
Met veel vreugde en plezier weer opgebouwd. Mijmerend over dat verhaal van Hem die kwam om ons nabij te zijn. Kind van Liefde, Vrede en Gerechtigheid.

willy rekveldBezinning: Vervulling Nabij door Willy Rekveld, parochievicaris
Gij zijt de gezegende onder de vrouwen (Lucas 1,42)

Ontvankelijk en dienstbaar. Vol genade en vertrouwen op. Dat was en is zij Maria die op weg gaat naar Elisabeth. Op weg met het Nieuwe Leven wat zij in haar droeg. Op weg naar haar die dat nieuwe leven ook in zich droeg ondanks haar ouderdom. Een jonge vrouw en een vrouw op leeftijd komen zo samen, omdat voor God niets onmogelijk is. Ook ons leven is een leven van ontmoetingen. Ook ons leven is als een reis. Waaraan heb ik het te danken dat de moeder van de Heer naar mij te komt zo zegt Elisabeth. Met haar mogen wij dat ook zeggen. Waarmee en waarvoor zijn wij dankbaar? Ondank alles wat ons overkomt en ons raakt in deze spannende tijden. Ook wij mogen vertrouwen, geloof hebben dat in vervulling zal komen wat in Maria vanwege de Heer ons gezegd is. Dat niet de liefdeloosheid, de onvrede en ongerechtigheid het laatste woord hebben. En het Woord is vlees geworden en het heeft onder ons gewoond. Dat scharnierpunt van de Engel des Heren mag ons aanzetten tot vertrouwen in hetgeen wij met Kerstmis weer mogen vieren. Een kind van Vrede en Liefde. Goede, liefdevolle en geraakt door wens ik u, jullie die vrede toe. Durf zo de reis van het leven te gaan in die genade en vertrouwen. Ontvankelijk en dienstbaar.

 

Kanalen vieringen online

Bonifatiuskerk Haaksbergen: zaterdag 18.30 uur: https://kerkdienstgemist.nl/stations/2327-HH-Bonifatius-en-Gezellen-De-Veldmaat

Gerardus Majellakerk Overdinkel: https://www.youtube.com/channel/UCvhQpQFDzdI6ZOnsK5xn1Mg

Maria Geboortekerk Losser: zondag 9.00 uur: https://www.youtube.com/c/MariaVluchtParochie

Pancratiuskerk Haaksbergen: https://kerkdienstgemist.nl/stations/2326-Pancratiuskerk-Haaksbergen

Sint Jozefkerk Enschede: zondag 11.00 uur: https://www.youtube.com/c/stjozefkerkenschede

Contactgegevens pastoraal team

Pastoor Paul Daggenvoorde:                     This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.,  06 391 70 407

Parochievicaris Willy Rekveld:                   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.,  06 208 74 866

Pastoraal werker Carla Berbée:                This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., 06 412 52 558

Pastoraal werker Frank de Heus:              This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., 06 300 98 833

Jongerenwerker Ans te Lintelo:                 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., 06 309 58 689

Websites parochies:

www.mariavlucht.nl

www.katholiekenschede.nl

www.franciscusparochie.nl/

Facebookpagina’s parochies:

https://www.facebook.com/Mariavlucht/

https://www.facebook.com/JacobusEnschede/

https://nl-nl.facebook.com/franciscusparochieboekelobuursehaaksbergen/