Medescheppers gevraagd! 

shutterstock 1339316864In de encycliek ‘Laudato Si’’ roept de Paus alle mensen van goede wil op om in alles duurzaam te gaan leven en zo medeschepper te worden aan een nieuwe wereld. 
Dat is niet alleen hard nodig voor de aarde, maar geeft ons ook vreugde en perspectief van leven voor onze kinderen. Om ons bij die verandering te helpen en te inspireren heeft de paus een zeven jaar durend programma gepresenteerd, de 
7-Sprong

 https://www.youtube.com/watch?v=XAi3VTSdTxU

Waag de 7-sprong voor de Schepping 
en kijk wat jij kunt doen om de doelen van Laudato Si’ te bereiken om Gods mooie Schepping op adem te laten komen. Wat die doelen zijn? De Paus noemt er zeven

laudato si doelen blanco Ik7mee staand 300hoog.60a24685dbdd20.642627541. Antwoord geven op de "Schreeuw van de Aarde"
2. Antwoord geven op de "Schreeuw van de Armen"
3. Ecologische economie
4. Een eenvoudige levensstijl
5. Ecologische opvoeding
6. Eco-spiritualiteit/Groene theologie
7. Betrokkenheid en medewerking van de gemeenschap Knipsel spreekwolk

Om dit te bereiken kan iedereen meehelpen. Elk jaar kun je starten met je 
eigen periode van zeven jaar. En elke bijdrage, elke stap in dat proces, hoe klein ook,
is een stap in de goede richting. Dus doe mee, begin nu en wordt medeschepper.
Lees hier meer

 • Dat kan door je hier in te schrijven op het 7-jarig programma. Dit is de Engelstalige pagina van het Vaticaan.Je krijgt dan elke week per e-mail Engelstalige praktische tips om verder te verduurzamen. 
 • Schrijf je je liever in op een Nederlandstalige pagina?Je engagementkun je ook delen via deze module op Ecokerk.be. Vertel wat je al deed, en wat de plannen zijn voor de komende 7 jaar. Zo wordt  #ik7mee een groot, inspirerend trefpunt, met hartverwarmende verhalen over de zorg voor Gods schepping. Inspiratie nodig? Kijk hier
 • U kunt ook deze checklist invullen en als leidraad gebruiken voor het komende jaar. Er staan allerlei kleine en praktische tips in. Bespreek met elkaar wat jouw voornemens zijn en hoe het voelt als je dit in praktijk brengt. Wat vind je prettig, waar loop je tegenaan? Doe wat haalbaar is. 
 • Kom naar de startviering van de Scheppingsperiode in Haaksbergen en Enschede. Doe mee aan het gezellige en inspirerende programma. Ook voor kinderen is er van alles te doen.
 • Parochies die hun kerkgebouw willen verduurzamen kunnen zich aansluiten bij Groene Kerken.Om bij die verduurzaming te helpen is er een superhandige toolkit Iets voor de locatieraden en bestuurders?
 • Volg milieugroepen of invloedrijke mileuactivisten als Greta Thunberg op Sociale Media. Daar vind je heel veel informatie en activiteiten. Zoals op onze eigen facebookpagina Laudato Si' Parochieverband Zuidoost Twente
 • Sluit je aan bij een milieuorganisatie of -beweging. Neem deel aan de discussie of aan een demonstratie. Laat je stem horen!
 • Volg belangrijke internationale conferenties over het klimaat, zoals COP27(VN Klimaattop, nov 2022) en COP15(VN top Biodiversiteit, dec 2022) 
 • Studenten kunnen zich aansluiten bij het UTStudenten initiatief Sustain
 • Of wil je meewerken aan acties en doelen in één van onze parochies?  Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
  Wees welkom want er is veel te doen.
   laudatosiboom ad 
 • En plant een Laudato Si’ boom. Registreren van je boom kan ook op die pagina. 

Natuurlijk vind je al deze en nog meer informatie op de parochie website en in de Nieuwsbrief. Volg ons ook op onze Facebook pagina Laudato Si' Parochieverband Zuidoost Twente

Meer weten over Laudato Si’? Kijk dan eens naar één van deze bondige presentaties

https://laudato-si.nl/ De Laudato Si’ website van de Nederlandse Laudato Si alliantie. In deze alliantie nemen de Nederlandse Bisschoppen, de Konferentie Nederlandse Religieuzen en diverse maatschappelijke organisaties deel, zoals Cordaid en Socires. 

https://netrv.be/campagne-ecokerk-2022 De website van de Belgische alliantie. Hierop staat heel veel bruikbare informatie, bronnen, materiaal. Ook kun je hier lezen hoe andere – vnl Belgische parochies en gemeentes met Laudato Si aan de slag zijn gegaan.

https://laudatosiactionplatform.org/ De Laudato Si’ website van het Vaticaan. In het Engels en Duits.

https://www.mariavlucht.nl/laudato-si

https://www.youtube.com/watch?v=BWf-eARnf6U