Paus Franciscus heeft zondag 6 september een oproep gedaan aan katholieke parochies en kloosters om onderdak te bieden aan vluchtelingen. De Nederlandse Bisschoppenconferentie heeft dinsdag 8 september over deze oproep vergaderd en besloten daar gehoor aan te willen geven.

De bisschoppen vragen u om met paus Franciscus uw hart open te zetten voor de vluchtelingen die naar ons land komen. U kunt onder meer uw betrokkenheid uitdrukken door te geven aan de kerkdeurcollecte die volgende week, op zondag 20 september, bij het begin van de Vredesweek, ook in onze parochie wordt gehouden.

De opbrengst is bedoeld voor hulp aan vluchtelingen in Nederland en in het land van herkomst. De bisschoppen vragen u daaraan royaal bij te dragen. Het geld gaat naar katholieke organisaties die zich in Nederland en in verschillende landen van herkomst inzetten voor de vluchtelingen.

Overigens wordt de jaarlijkse collecte in verband met de Vredesweek ook gewoon gehouden en we hopen dat uw gift aan het ene goede doel niet ten koste zal gaan van uw gift aan het andere eveneens goede doel.

Paus Franciscus heeft gevraagd om in de geloofsgemeenschappen vluchtelingen op te vangen. Om in kaart te brengen wat daarvoor precies nodig is, wil de Bisschoppenconferentie op korte termijn in gesprek met de landelijke professionele organisaties die de opvang van vluchtelingen in ons land regelen.

Als hier duidelijkheid over is, volgt meer informatie over wat wij als parochie kunnen doen. Voor nu moedigen de bisschoppen ons ieder persoonlijk aan om ons als vrijwilliger of door gastvrij te zijn in te zetten voor de vluchtelingen. Een vluchteling uitnodigen voor koffie of een maaltijd bijvoorbeeld of spullen doneren waar de professionele organisaties nood aan hebben.

De Bisschoppenconferentie werkt verder aan een uitgebreide verklaring over de diverse aspecten van het vluchtelingenvraagstuk en vraagt om gebed voor alle vluchtelingen. Meer informatie kunt u vinden op www.rkkerk.nl .