Sinds september 2013 zijn wij als parochies van Enschede (Sint Jacobus de Meerdere); Haaksbergen-Buurse-Boekelo (“Sint Franciscus van Assisie”) en Losser en omgeving (“parochie Maria Vlucht”) met elkaar onderweg. Als nieuw pastoraal team voor deze drie parochies troffen we er uiteenlopende afspraken en gebruiken aan wat avondwakes en uitvaartvieringen betreft. Op zich heel begrijpelijk, want elk van de drie parochies heeft in de loop van de tijd haar eigen beleid uitgestippeld. Zo heeft de Franciscusparochie een centrale uitvaartcoördinatie, waar alle uitvaarten worden aangemeld; ook is er een rooster, waarop per dag staat aangegeven wie er voorgaat in een uitvaartviering. In de parochie “ Maria Vlucht” (Losser en omgeving) is er eveneens een telefoonnummer, waarop alle uitvaarten binnenkomen. In overleg met de dienstdoende pastor wordt beslist, wie er voorgaat in de uitvaartdienst. In de stad Enschede daarentegen  heeft iedere kerk nog haar eigen contactpersoon voor het regelen van uitvaarten. Bij aanmelding van een uitvaart belt de betreffende contactpersoon dan de gewenste voorganger. De eerste tijd hebben wij alles zo gelaten, en heeft iedere parochie zijn eigen uitvaartpraktijk gehouden. Maar nu lijkt ons als pastoraal team het moment aangebroken om afzienbare tijd te komen tot een beleid voor ons hele gebied. Daarom hebben wij – in goed overleg met de besturen van de parochies en de uitvaartgroepen in onze regio – een nieuw uitvaartbeleid gemaakt. In dit beleid beantwoorden wij vragen als:

-        welke uitvaarten doen we wel, welke uitvaarten doen we niet in onze kerken

-        wie gaan er voor in avondwaken en uitvaartvieringen ?

-        welke vorm heeft de uitvaartviering: een dienst van woord en gebed, een eucharistieviering of een communieviering ?

-        zingt het parochieel koor tijdens de uitvaartviering, of zijn er ook andere mogelijkheden ?

Ons nieuwe beleid zal ingaan per 1 januari 2016. Tot die tijd gelden in elk van de drie parochies nog de ‘ oude’ afspraken. In de komende afleveringen van Uw parochieblad zullen we als pastoraal team ingaan op de vragen, die ik hiervoor noemde. In elk van de parochies heeft al een presentatie plaatsgevonden van het nieuwe beleid voor allen, die zich inzetten voor de pastorale zorg rond het sterven van een medegelovige. Maar we zullen het beleid ook bekend gaan maken aan uitvaartondernemers en anderen, met wie we hierover nog willen spreken. Ook moeten er nog de nodige praktische regelingen worden getroffen. Als pastoraal team zullen we U in dit blad over de verdere ontwikkelingen informeren. Heeft U nu al vragen, dan kunt U altijd contact met ons opnemen.

Namens het pastoraal team, Pastoor André Monninkhof